В Україні обмежили вміст фосфатів у мийних засобах

12 Червня 2021, 09:00
Мийні засоби 663
Мийні засоби

За ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Уряд на своєму засіданні ухвалив постанову «Про внесення змін до Технічного регламенту мийних засобів».

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Оновлений український технічний регламент та синхронізація його з Регламентом ЄС «Про миючі засоби» запровадить поетапне обмеження вмісту фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах. Це стосується мийних засобів для побутового та промислового прання, миття й очищення.

«Провідні країни світу обмежили або повністю заборонили використання фосфатів у мийних засобах ще у 80-90 роках минулого століття та перейшли на використання більш безпечних для довкілля безфосфатних миючих засобів. Маю надію, що обмеживши вміст фосфатів у мийних засобах, ми отримаємо суттєвий природоохоронний ефект. Та зменшимо «цвітіння» великих річок, які є головними джерелами питної води для українців», – прокоментував рішення Уряду міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Таке рішення Уряду покликане покращити якість води у річках, знизити «цвітіння» водойм, водоканали краще справлятимуться з очищенням стічних вод, оскільки потрапляння фосфатів у довкілля через використання синтетичних мийних засобів є однією з головних причин забруднення та «цвітіння» водойм. 

Для прикладу, дані державного обліку водокористування за 2020 рік свідчать, що торік в українські водойми зі стічними водами потрапило трохи більш як шість тисяч тонн фосфатів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39