Фільм про Володимир-Волинський відібрали два міжнародні кінофестивалі

06 Вересня 2017, 15:51
10715

Кіно про княже місто покажуть у Рівному та Херсоні.

Міжнародний кінофестиваль «Місто мрії» відбудеться вдруге у Рівному 26-30 вересня. За час прийому робіт у 2017 році надійшло 245 заявок від режисерів з 47 країни світу, відібрали 100 кращих. Програма фестивалю складатиметься з міжнародного та національного конкурсу, останній передбачає змагання повного метру, короткометражок та номінацію «Рівне. Волинь».

Сценарій кількахвилинного фільму «Начитали» (або «Дитина з полички»)  написала й екранізувала Світлана Федонюк, журналістка з Володимира-Волинського.  Міні-грант на  кіновиробництво надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», локації – всеукраїнська мережа книгарень «Є», акторами стали звичайні містяни – випускниця педучилища Аліна Жук, підприємець Андрій Недбало та фотограф Ольга Аракчеєва. Знімальна група теж складалась з місцевих жителів – оператор Володимир Назарук, костюмер – підприємець Ганна Фурман. А от музику подарували рівнянин Юрій Журавель, лідер  гурту «От вінта» та львівський діджей Кай Каславіньєрі.

 В дні проведення фестивалю у Рівному Світлана Федонюк складатиме екзамени в університеті театру, кіно і телебачення, де здобуває ступінь магістра. А от  у Херсон, на ХІІ Міжнародний фестиваль «Кінокімерія» таки поїде.  «Кінокімерія» є  своєрідною хрещеною матір’ю  володимир-волинської режисерки, адже свого часу  вона отримала тут Гран-прі за короткометражку «Ранок з Тіффані», далі - бронзову медаль Всесвітнього конкурсу кінолюбителів UNICA у Болгарії. Також представляла Україну на 75-тій UNICA в Австрії - фільмом «Чудо Господнє».

«Ностальгую за часами  наївного  кіно аматорства: заради власного шляху у мистецтво зняла погони митника, позбулась матеріалістів в оточенні.  Тепер, здобувши диплом організатора кінотелевиробництва, чітко розумію -  творити без грошей можлива лише в романтичних мріях. Насправді якісний аудіовізуальний продукт вимагає величезних інтелектуальних зусиль та фінансових затрат. Вдячна, що дирекція «Кінокімерії»  оплатить мені дорогу й побут», - ділиться думками Світлана Федонюк, обіцяє згодом розмістити свій фільм в Інтернеті.  «Це подарунок Володимиру, бо тут завжди так гарно мріється! Це добрий, теплий кіноспогад про літо у зимову холоднечу, коли хочеться сховатись під ковдру, пити чай, читати книжки і дивитись кіно», -  каже волинська режисерка і закликає земляків відвідати «Місто мрії». Рівне, завдяки зусиллям тамтешнього сценариста Віктора Булиги, вже претендує на  виробничий майданчик нового українського кіно. Такого, якого сьогодні вимагає час та  глядачі: національного, пригодницького, якісного.

Валерій  УМРИХІН

Фото: Ольга АРАКЧЕЄВА.

4

4

4

6

5

 

Коментарі
23 Вересня 2017, 16:10
а сам фільм можна скачати ?
Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024