Перші дні дитини в школі: поради від лікаря-педіатра Ольги Качинської

12 Вересня 2017, 18:55
9944

Перші дні і тижні перебування дитини в школі, - адаптація до нового оточення, налагодження нової системи відносин з учителем і товаришами, засвоєння правил поведінки, перших успіхів і невдач - чи не найвідповідальніші за весь час шкільного навчання.

Від того, якими будуть ці перші дні та тижні дитини в школі, як піде освоєння всього ладу шкільного життя, багато в чому залежить подальше навчання, формування особистості та інтелектуальних здібностей дитини.

Поради для школяриків та їхнього оточення від лікаря-педіатра Володимир-Волинського ТМО Ольги Качинської.

- Школа - один із найважливіших етапів у житті дитини та її батьків. Зараз багато хто щосили підтягує дітей для того, щоб дитина "відзначалася" на уроках, а деякі навпаки діють за принципом: "Насолоджуйся свободою". Але в першу чергу, рекомендується підготувати дитину морально, щоб перші тижні навчання не були для школяра суцільною мукою. І зайнятися цим потрібно якомога раніше, - переконана лікар-педіатр. - Що відчувають самі діти, коли вперше приходять до школи? Всі вони опиняються в новій обстановці, в новому колективі. І, на жаль, не всі витримують випробування 1-им вересня. Не раз батькам доводиться стикатися з проблемою, коли діти після кількох навчальних днів відмовляються йти до освітнього закладу, б’ються в істериках.
Тому, підготовка до школи повинна включати і психологічні аспекти.
Діти люблять красиві дрібниці - повеселіться з дитиною, вибираючи канцелярію до школи. Купіть разом зошити, щоденник, закладки, ручки - вибирайте різнокольорові, діти люблять ними малювати. Так дитина отримає позитивні емоції, пов'язані зі школою ще до початку навчального року. Скажіть своїй дитині, що ви будете з нею поруч, навіть якщо їй буде важко. Звичайно варто поговорити і про те, скільки нових друзів у нього з'явиться, про шкільні свята і так далі. Але не забувайте повторювати, що ви завжди підтримаєте її. Якщо ви разом - вам все під силу. Проявіть терпіння - не лайтеся через перші погані оцінки.

Лікар переконує, що після літнього відпочинку слід дітям підлаштуватися під новий ритм життя, а значить зосередженість і увага прийдуть не відразу.

- Хваліть дитину за її досягнення. Обговорюйте з дитиною її шкільний день - що їй сподобалося, що ні, що запам'яталося, що було цікавого. Дуже важливо під час цих розмов зберігати безоціночну позицію. Займайтеся фізичною підготовкою і зміцненням імунітету свого майбутнього першокласника. У школі дітям доводиться довго сидіти, через що страждають м'язи і хребет. Намагайтеся щоб вона проводила час активно, можете разом підтягуватися або віджиматися, - радить медик.

Що робити батькам, якщо дитина після першого (другого, третього) дня заявляє, що більше не піде до школи, бо їй не сподобалося, її там образили, не вислухали і так далі? 

- Діти до 7 років ще не вміють обманювати і їх відчуття треба проговорити. Батьки мають найперше розмовляти з дітьми, треба почути причину такого стану дитини, а тоді вирішувати як цю ситуацію залагодити. Можливо дитина злякалася і потребує підтримки, може, потребує допомоги. Батьки мають запропонувати варіанти вирішення ситуації, і дати можливість дитині проаналізувати і прийняти рішення. Все залежить від батьківської мудрості, терпеливості, бажання приділити час. А потім можна буде разом виконувати домашні справи, - переконана лікар.

Дотримання сталого режиму дня має дуже важливе значення в повсякденному житті школяра. Режим дисциплінує, допомагає бути зібраним. Особливо це актуально для першокласників, так як допомагає дітям звикати до нового життя і правильно поєднувати відпочинок і навчання.
- Перше, з чого починається розпорядок дня, так це з ранкового пробудження. Для того, щоб школяр прокидався легко, необхідно привчити його лягати спати раніше і в один і той же час. З вечора необхідно скласти рюкзак і підготувати все необхідне для завтрашнього дня в школі.
Також дуже важливо розрахувати час підйому, для того, щоб школяр міг у спокійному режимі зібратись до школи і поснідати. Візьміть за звичку після пробудження разом зробити ранкову зарядку, яка зарядить Вас і дитини енергією на цілий день. Також зарядка сприятиме хорошого початку роботи його травної системи, і дитина з задоволенням поснідає.
Дуже добре пройтися до школи пішки хоча б хвилин 10-15, оскільки, таким чином, мозок насичується киснем і буде добре працювати.
Після закінчення уроків школяру необхідно пообідати.
Регулярно стежте за самопочуттям дитини. Якщо він став примхливим, дратівливим і погано спить ночами, значить, навантаження для нього надто великі, і йому потрібно якомога більше відпочивати.
Після уроків школяру необхідна прогулянка на свіжому повітрі і рухливі ігри. Якщо дитина звикла до обіднього сну, або скасовувати цю звичку. Після сну запропонуйте йому полуденок у вигляді свіжих фруктів, булочки, кефіру, йогурту або сиру. Завжди стежте за тим, щоб дитина мив руки перед їжею і привчайте його робити це в школі.
Сідати за виконання домашніх завдань можна тільки після того, як школяр добре відпочине, а не відразу після школи. Підготовка до уроків молодшого школяра не повинна займати більше години і найкраще таку підготовку чергувати з перервами на відпочинок кожні 20-25 хвилин.
Найкраще, якщо всі позакласні заняття, гуртки, секції закінчаться до шести годин вечора. Також до цього часу необхідно закінчити і підготовку до уроків.
Після цього, можна відправитися на вечірню прогулянку, почитати книгу, помалювати або допомогти батькам по господарству, а також подивитися мультфільм. Біля комп’ютера або телевізора дитина не повинна проводити більше півгодини. Слідкуйте за тим, щоб дитина не займався занадто активним проведенням часу у вечірній час.
Вечеряти школяреві необхідно запропонувати не пізніше, ніж за дві години до сну.
Перед сном дозвольте йому взяти з собою в ліжечко свою улюблену іграшку або почитайте йому казку. І тоді сон школяра буде спокійним і міцним. Хороший сон сприятиме тому, що школяр на ранок буде бадьорим і відпочив і зможе приступити до чергового шкільного дня, - радить Ольга Миколаївна.

Лікар-педіатр наголошує, що навіть при найкращій підготовці дитина все одно пройде період адаптації. У першокласників - при правильній дошкільній підготовці - він триває в середньому 1,5 місяця, у п'ятикласників – місяць, у решти 2 – 3 тижні. Головне виробити режим - все потрібно робити строго по годинах. Не перевантажуйте дитину домашніми справами і забезпечуйте її часом для відпочинку. Будьте уважні до своєї дитини, і тоді ви без проблем зможете пережити важкий період.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024