Вялена, копчена, солена риба та різні консерви: причини зараження ботулізмом

11 Липня 2021, 08:45
Причинами зараження ботулізмом можуть стати риба та консерви 643
Причинами зараження ботулізмом можуть стати риба та консерви
Щоліта кількість випадків ботулізму частішає. Здебільшого проблеми зі здоров'ям виникають після вживання консервів, в'яленої чи соленої прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках. 
 
За перші 5 місяців цього року захворіли 43 людини, з них одна дитина, а 6 випадків стали летальними, пише МОЗ. 
 
Що треба знати про ботулізм, щоб вберегти своє здоров'я та життя?
 
Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Вони з’являються там, де продукти для консервування були погано вимиті, пройшли неправильну термічну обробку або саму консерву зберігали неналежним чином. 
 
Отруїтись можна домашніми консервами з риби, м’яса та іноді овочів. Також ботулізм може виникнути після споживання в'яленої чи копченої риби та м’ясних виробів, які приготували або продавали з порушенням відповідних правил обробки та реалізації.
 
Серед симптомів ботулізму виділяють – порушення близького зору, сильно виражена сухість у роті, голос стає тихим, гугнявим або пропадає, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, нудота, блювання, послаблення випорожнень та ураження м’язів шиї та кінцівок. Симптоми тяжкого перебігу – тахікардія, порушення ковтання, утруднене дихання та відчуття задухи.
 
При появі вказаних симптомів негайно зверніться до лікаря або викличте швидку. Ботулізм потребує ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.
 
Утримайтесь від споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва, якщо ви не впевнені, що продукти зберігались та транспортувались належним чином, або сумніваєтесь у якості продуктів. Бережіть своє здоров’я!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024