«Стравінський та Україна»: фестивальні заходи відбудуться у Володимирі та Устилузі

20 Вересня 2017, 16:14
Фото з архіву 8280
Фото з архіву

Заходи 14 музичного фестивалю «Стравінський та Україна» відбудуться з 1 до 12 жовтня у Луцьку, Устилузі, Володимирі-Волинському, інформують у Волинській обласній філармонії.

У Міжнародний день музики 1 жовтня дирекція фестивалю запрошує до театру імені Шевченка (м.Луцьк) на авторський вечір видатного українського композитора ­– «Мирослав Скорик у стилі джаз». У програмі п’ять джазових п’єс, чотири джазові парафрази класичної музики – творів Бетховена і Шопена, три екстравагантні танці за участі академічного камерного оркестру «Кантабіле», піаністів Мирослава Драгана, Оксани Рапіти. А одним із перших використав джазові елементи у своїй творчості Ігор Стравінський.

«Джаз означив цілковито нове звучання моєї музики», – зазначав композитор, котрий сто років тому запізнався з джазом, який став символом епохи. Фотовиставка «Маестро і джаз» Олександра Більчука у музеї-садибі Ігоря Стравінського відображає джазові традиції його «малої батьківщини» упродовж минулого десятиліття.

Нова тенденція фестивалю – концерти вокальної музики. 5 жовтня у Палаці культури міста Луцька Галина Ходаківська (сопрано), Вадим Мітряєв (тенор/контратенор), Олена Жукова (фортепіано) виконають кілька творів Стравінського і дюжину дуетів, вокалізів та оперних партій (дует Сесто і Віттелії з опери «Милосердя Тита» Моцарта, дует «Танцюймо» з балету «Наомурі» Лало, «Тарантеллу» Бізе, Три романси Косенка, сцену з першої дії опери «Богема» Пуччіні»…).

11 жовтня у Володимир-Волинській дитячій музичній школі, 12 жовтня у художньому музеї міста Луцька (замок Любарта) виступлять молоді вокалісти – студенти музичних академій Львова, Києва, Гданська. Заявки надіслали Ганна Твердова (ліричне сопрано), Дем’ян Матушевський (бас), Марія ПетрівНазарій ФедитникІнна Федорій (сопрано), Павел Буцкі (бас)…

За сприянням Генерального консульства РП у Луцьку, у костелі св. ап. Петра і Павла лауреат міжнародних конкурсів професор Ельвіра Слівкєвіч-Цісак (акордеон, бандонеон) запропонує у рамках «польського дня» камерний концерт із творів польських композиторів Т.Радзівоновіча, Є. Мондравскі, а також С. Губайдуліної («Сім останній слів Христа на хресті») та Астора Пяццоли. Окрім творів із сюїти «П’ять танго сенсацій», що відображають кілька вічних станів людської істоти (любов, тривога, страх, відчай, сновидіння), прозвучать «Облівіон» і «Лібертанго» знаменитого аргентинця.

Видатний диригент і популяризатор музики ХХ століття народний артист України Ігор Блажков готує на завершення 14 фестивалю «Симфонію псалмів» Ігоря Стравінського.
 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024