В Україні затвердили новий порядок присвоєння адрес об’єктам будівництва та нерухомого майна

26 Липня 2021, 08:30
Будівництво 522
Будівництво

Уряд схвалив розроблений Мінрегіоном проєкт постанови «Про затвердження Порядку присвоєння адрес об’єктам будівництва, об’єктам нерухомого майна». 

Відповідне рішення прийняли на засіданні Кабінету Міністрів України, пише Урядовий портал.

«Після скасування порядку присвоєння поштових адрес, який діяв з 60-70-х років минулого століття, в Україні не було відповідної чіткої процедури. Враховуючи важливість цього питання як для громадян та органів місцевого самоврядування, так і для будівельного бізнесу, а також необхідність нормативного врегулювання цього питання, за результатами експериментального проекту з присвоєння адрес Мінрегіон розробив новий єдиний порядок», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Прийняття цього проєкту постанови забезпечить нормативне підґрунтя для функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва в частині присвоєння адрес за допомогою цієї системи.

Порядок врегульовує питання щодо:

  • переліку реквізитів (складових) адрес об’єктів будівництва, об’єктів нерухомого майна із деталізацією випадків, коли ці реквізити (складові) застосовуються чи не застосовуються;
  • визначення необхідних реквізитів для присвоєння адреси за межами населених пунктів;
  • присвоєння адреси окремим частинам будинку, які є самостійними об’єктами права на нерухоме майно (квартири, гаражні бокси, машиномісця, інші житлові та нежитлові приміщення);
  • здійснення впорядкування нумерації (перенумерації) будинків та квартир;
  • визначення переліку об’єктів, яким не присвоюється адреса об’єктів нерухомого майна.

 

Довідково: в Україні з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року тривав експериментальний проект з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна. За його результатами було прийнято Закон України № 199-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва».

Закон визначив термін «адреса об’єкта нерухомого майна», основні положення присвоєння адрес, передбачив використання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва для реєстрації адрес та подальшого їх використання для ідентифікації і визначення місця розташування об’єктів будівництва та нерухомого майна, а також врегулював питання можливості присвоєння адрес за межами населених пунктів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024