У Володимирі-Волинському зареєстрували випадки сказу у тварин

30 Липня 2021, 14:59
На Волині зареєстрували 14 випадків нападу тварин на дітей 878
На Волині зареєстрували 14 випадків нападу тварин на дітей

На Волині постійно реєструють звернення людей за медичною допомогою після контактів з тваринами. Кількість таких звернень щороку є в межах 1,5 тис. осіб, третина з яких отримує профілактичне антирабічне лікування. Переважна більшість  звернень припадає на дітей та підлітків.

Про це інформують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За останні 3 роки, понад 60% випадків укусів людей пов’язані з відомими тваринами (домашніми), в основному собаками та котами.

Минулого року після нападів тварин за медичною допомогою звернулось понад 1300 волинян, третини з них — діти. В поточному році, звернулось за медичною допомогою з приводу нападів тварин 14 дітей.

Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що майже у всіх випадках мав місце саме укус відомими тваринами, з яких більшість становлять собаки (71,5%) та коти (28,5%). У понад 90% всіх звернень мав місце неспровокований  напад тварини (підбігла і вкусила).

Постраждалі від укусів діти звертаються за медичною допомогою, в основному, до Волинської обласної клінічної дитячої лікарні (13 звернень),19-річний потерпілий (з Любомльського району) — за місцем навчання у Тернопільську міську лікарню.

 Останнє повідомлення з обласної дитячої клінічної лікарні про укус собакою 13-ти річної  дитини відбувся за місцем її проживання в Луцькому районі. Тварина без причини підбігла та нанесла укус.

Аналіз випадків нападів собак на дітей, засвідчив, що під час нанесення травми, у жодної тварини не було намордника, а більшість з них, взагалі самостійно  гуляли населеним пунктом.

Ускладнює епідситуацію той факт, що всі тварин у господарствах, включаючи ту, яка нанесла укус, не вакциновані проти сказу.

Це важливий аспект, адже на 29 липня в області підтверджено 12 випадків сказу серед тварин (у В.Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Любешівському та Шацькому районах). Левова частка сказу припадає на домашні тварини: собаки (41,6%) та коти (25%).

Варто нагадати, що людина має ризик захворіти на сказ, не лише під час укусу, а й при ослиненні шкірних покривів хворою твариною. Тому, вкрай небезпечними є випадки неспровокованих нападів тварин на людину, надто домашніх чи бродячих тварин.

Сказ  — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Хвороба характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Людина заражається сказом здебільшого від диких хижих (в основному лисиць) та домашніх (коти та собаки) чи сільськогосподарських тварин, через укуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі рани, подряпини шкіри, або слизові оболонки.

Одним з основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також зменшення популяції лисиці (основного резервуару вірусу сказу в дикій природі). Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки насамперед втрата відчуття страху. Дикі звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на домашніх тварин та людей.

  Волинський обласний центр контролю та профілактики хворобам запобігає: при укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів — необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. Варто знати, що одяг, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.        

А при контактах з хворими тваринами (ослиненні шкіри чи укусах) слід не зволікати, а негайно звертатись до медичної установи та не відмовлятись від профілактичних антирабічних щеплень — єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою наразі залишається сказ.           

  Отож, ризики інфікування людей вірусом сказу від домашніх тварин збільшуються при відсутності щеплень таких тварин та невиконанні власниками правил їх утримання. Тому, варто завжди бути уважним на вулиці та дотримуватись правил поведінки з тваринами, це убереже Вас від небезпеки захворіти на сказ.                          

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39