Березовичі: свою ОТГ не створили, а до вже існуючої приєднуватись не поспішають

26 Вересня 2017, 19:55
Фото ілюстративне 8510
Фото ілюстративне

25-го вересня, у Березовичівській сільській раді пройшла цікава сесія, на якій розглядалось питання ініціювання приєднання  до вже створеної Зимнівської ОТГ.

Усе почалось стандартно: сільський голова Юрій Ковальчук провів організаційні «процедури», проаналізував ситуацію, яка склалась у громаді з питань децентралізації, окреслив необхідність приєднання та труднощі, які виникнуть у наступному бюджетному році, якщо затягувати з рішенням про доєднання до уже створеної ОТГ, - йдеться у статті Василя Ткачука на сайті БУГ.

Далі надали слово запрошеному сільському голові Зимнівської сільської ради В’ячеславу Католику, який у свою чергу  представив досить переконливу презентацію про розвиток та успіхи громади протягом двох років об’єднання у цифрах і фактах. Депутати Березовичівської сільської ради  задавали йому різні запитання  щодо  розвитку їх території після процедури доєднання до Зимнівської ОТГ, отримували вичерпні відповіді, які їх задовольняли.

В обговоренні також взяли участь голова Володимир-Волинської районної ради Роман Гук та виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Валентина Степюк. У своїх виступах вони наголосили, що громада вже і так втратила два роки свого активного розвитку, затягуючи з прийняттям рішення, а так як процес децентралізації в районі у 2017 році йде до завершення, то затягування   процесу доєднання взагалі негативно вплине на громаду у 2018 році і стримуватиме її розвиток.  Адже в районі залишиться одна або дві сільські ради, яким доведеться підтримувати не тільки свої освітні  заклади,  інфраструктуру, благоустрій, а й апарат районної ради, різні районні структурні підрозділи і т. д. Тому про якийсь розвиток території взагалі питання не буде стояти, усе буде сконцентроване на тому, як вижити, бо взимку, можливо, не буде у бюджеті грошей аби очистити дороги від снігу.

Усі депутати ніби погодились, що потрібно приймати позитивне рішення про приєднання до Зимнівської ОТГ.  І тут почалася чергова серія «Санта-Барбари»… Чому чергова? Тому що не раз збирали активістів, депутатів, обговорювали різні питання реформи децентралізації. Фахівці давали різні консультації, а невідомий Режисер «крутив своє кіно». Так хочеться дізнатись прізвище цього Режисера, хитрого боягуза, підленького егоїста, який думає тільки за себе і начхати йому на громаду.

Пробуємо його разом вирахувати. Участь у сесії брали 9 депутатів з 14. Чому така низька явка, коли вирішується важливе для громади питання? Напевно, є на те якісь невідомі для цього причини (явно не громадські, а особисті). Тому така низька явка вже насторожила. У голосуванні взяли участь 9 депутатів (сільський голова з невідомих причин участі у голосуванні не брав).  За приєднання до Зимнівської ОТГ – 6 депутатів, утримались – 3 депутати. Проаналізували голосування: представники культури, освіти і т. д. – голосували «за», бо розуміють, що тільки в об’єднаній громаді можливий подальший розвиток, нові перспективи росту комунальних установ, створення комфортних умов проживання і праці. А хто ж ті, що утримались? Один з них – пенсіонер, двоє – фермерів. Виникає питання, чому не підтримали  рішення про приєднання? Пенсіонер – це, напевно, консерватор, особа, яка завжди сумнівається у нововведеннях. Фермери – нелегальна оренда землі чи нелегальні прибутки, самозахват земель чи інших ресурсів? Боязкість, що після приєднання пройде інвентаризація земель і усе це стане явним?  А, можливо, просто домовленість декількох осіб про недопущення прийняття рішень про приєднання? Тут робимо паузу… А кому вигідне затягування процесу приєднання? Хто ж Режисер? Адже абсолютно усі переконані, що доєднання просто неминуче. Хто і чого боїться?  І чому громада стає заручником «режисерських інтриг»?

Голова Володимир-Волинської районної ради Роман Гук закликає пришвидшити  процес приєднання і завершити реформу децентралізації до кінця цього року. До речі, це єдина районна рада в нашому регіоні, яка активно допомагає цим процесам, тоді як інші, тримаючись за високі посади, його уповільнюють. Помічник народного депутата України Ігоря Гузя  Віктор Хиць у своєму виступі наголосив, що не розуміє, чиї інтереси відстоює депутатський корпус, але явно, не громади. Закликав задуматись, чи виграє громада від відтягування процесу доєднання.

То хто ж затягує цей процес? Сільська рада? Так працівники апарату і виконавчий комітет підтримували прийняття рішення за доєднання. Сільський голова?  Теж підтримував і закликав прийняти   позитивне рішення. Цікава «санта-барбара»: два фермери і один пенсіонер стримують процес? Чи все таки  є якась підводна течія, яка «стиха» підживлює цей процес затягування приєднання?  То хто ж  Режисер?

Надіємось, що громада Березовичівської сільської ради не буде довго дивитись на цю «Санта-Барбару», а очільник  громади  разом з депутатським корпусом найближчим часом приймуть розумне рішення, яке забезпечить достойний розвиток території усіх сіл. Усе вирішуть громади! Тож вирішуйте! Не тягніть! Не втрачайте часу і можливостей!

 

Коментарі
26 Вересня 2017, 23:31
Ну, якщо громада не хоче приєднуватись, навіщо заставляти голосувати за рішення які вигідні комусь, а не громаді і місцевим депутатам. А так виходить що приєднання до ОТГ добровільно-примусове, буде стільки сесій і стільки голосувань, доки не буде позитивний результат голосування
27 Вересня 2017, 20:09
Гнати тих депутатів і того сільського голову! Він для своїх виборців за час свого головування нічого не зробив.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024