Зимнівська ОТГ може поповнитися ще однією сільрадою

20 Жовтня 2017, 10:14
9743

У Іваничівському районі лишалося півкроку до завершення об’єднання в громади, адже лише три сільради не увійшли до ОТГ. Одна з них Луковичівська, до якої входять села Луковичі, Бужковичі, Орищі, ніяк не може визначитися до кого приєднатися до Зимненської чи Павлівської ОТГ, бо в Іваничівській їм уже відмовили.

Про це повідомляють у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Процес зайшов у глухий кут: апарат сільради і частина жителів хочуть до Зимного, а решта до Павлівки. Втім, якщо селяни порозуміються, на них чекає інша проблема, адже коли депутати 2015 року не захотіли, щоб Луковичівська сільська рада увійшла до складу Павлівської ОТГ, як передбачав Перспективний план формування територій громад Волинської області, сільраду з відти виключили. Нині ж, вона – біла пляма у Перспективному плані, в оточенні Зимненської, Павлівської та Іваничівської ОТГ, а люди й далі займаються перетягуванням децентралізаційної ковдри. 
Тож, щоб допомогти їм знайти спільну мову, з інфопунктом до Луковичів приїхали консультанти Асоціації міст України Василь Гром, Валентин Малиновський, Анатолій Банера і виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самойленко. До речі, такі інфопункти проводять регулярно у межах Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID».
Також приїхала на зустріч помічник народного депутата Ігоря Гузя, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк. 
Розпочинаючи зустріч у сільському клубі, де зібралася майже півсотні людей, виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко наголосив, що Асоціації міст України і її консультанти, ні від кого не залежні і не приїхали агітувати. 
– Ми переконані, що майбутнє за об’єднаними громадами, але ви зобов’язані самостійно вибрати шлях розвитку. Наші експерти лише проконсультують вас щодо правових, юридичних, економічних та інших аспектів об’єднання чи приєднання, щоб зваживши всі «за» і «проти» ви ухвалили найвигідніше для громади рішення, – сказав він. 
Консультант з правових питань Валентин Малиновський пояснив присутнім механізм процесу приєднання сільради до вже існуючих, процес повернення Луковичівської сільради до Перспективного плану, адже без цього стати частиною якоїсь ОТГ не можливо. Малиновський також вказав на те, скільки громада втратила свого часу відмовившись від об’єднання і зволікаючи втрачає досі. Він висловив власне бачення зупинити розкол у громади. 
– Пропоную почати все з чистого аркуша забувши про всі попередні голосування і опитування від хати до хати. В усіх трьох селах має відбутися законне відкрите публічне обговорення, де рішення ухвалить більшість, а на сесії депутати, щоб проголосували враховуючи думку людей. У такому випадку, ні в кого не виникне підозр, щодо кулуарних домовленостей. Пам’ятайте, що ОТГ – це на десятиліття, децентралізацію робимо не для себе, як для дітей та онуків, – наголосив консультант АМУ. 
Підтримав колегу і консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром, який, переконує людей мовою цифр. 
– Щоб ви мали над чим подумати, охарактеризую фінансово ті громади до яких можете приєднатися – Зимненську, Павлівську й Іваничівську. За результатами дев’ять місяців господарювання найбільше грошей буде мати майбутня Іваничівська селищна ОТГ, її річний бюджет може скласти 30 мільйонів, а то й більше, що й не дивно, бо це райцентр. Щодо Павлівки, то її річний бюджет 6 мільйонів 37 тисяч, а Зимного – 6 мільйонів 425 тисяч. Різниця 388 тисяч – це не гроші, – пояснив Гром. – Утім скільки з цього матимете за умови приєднання, це вже залежить від вміння діючого голови сільради, який після приєднання буде старостою, депутатів та виконавчого комітету домовлятися. Тож раджу подати пропозицію про приєднання обом громадам, а вони, в свою чергу, скажуть, що зможуть вам запропонувати. 
Консультант з місцевого економічного розвитку АМУ Анатолій Банера розповів, що процес децентралізації зміцнює конкурентну позицію громади та активізує її економічне зростання, сприяє залученню інвестицій та підвищує якість життя. З його слів, ключову роль у створенні сприятливого середовища для місцевого економічного розвитку відіграє ОТГ. 
– Виберіть хоча б три ключові проблемні напрямки, пишіть проекти і подавайте їх у Київ, адже є Державний фонд регіонального розвитку, щоб громади розвивалися. Тоді й торгуватися із «нареченими» буде простіше. Якщо маєте громадську організацію, нехай вона не існує лише на папері, а теж шукає можливості залучити гроші від іноземних партнерів, – порадив Банера і пообіцяв усіляко допомагати. 
Консультанти АМУ працювали на зустрічі у форматі «запитання-відповідь», а цікавило людей і доля місцевої школи, і розподіл коштів у ОТГ, і їхня доля під час приєднання. 
Після зустрічі дійшли висновку, що таки справді, процес приєднання потрібно розпочати з початку, організувавши його без порушень, відповідно до букви закону і розпочати все з громадських слухань. Щодо цього сільський голова Михайло Бойчук хоч великого ентузіазму і не виказав, мовляв навряд чи вдасться зібрати багато людей на слухання, але запевнив, що зробить усе, як скаже громада.

Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України














 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024