Цікаво знати: чому паспорти бувають лише чотирьох кольорів

22 Жовтня 2017, 13:28
7770

Мало кому відомий цей цікавий факт: у світі існує тільки чотири основні кольори паспорта.

Портал AdMe вирішив розібратися, від чого залежить забарвлення документа.

Червоний


Це найпоширеніший колір паспорта. Його обирають країни з комуністичним минулим або теперішнім: Словенія, Китай, Сербія, Росія, Латвія, Румунія, Польща і Грузія. Крім того, бордовий колір використовують члени Євросоюзу, окрім Хорватії. Країни, зацікавлені у вступі в ЄС - Туреччина, Македонія та Албанія - вже змінили паспорта на червоні. А ще бордові паспорти в Андського співтовариства націй - Болівії, Колумбії, Еквадору та Перу.

Синій


Цей колір паспорта символізує «новий світ», тому сині документи у 15-ти країн Карибського басейну. А ось у блоку Східно-Американських країн цей колір символізує зв'язок із торговим союзом Меркосур - це Бразилія, Аргентина і Парагвай. У союз також входить Венесуела, але там паспорти червоні. А ще сині документи у громадян США.

Зелений


Це забарвлення обирають більшість мусульманських країн, тому що зелений вважається улюбленим кольором пророка Мухаммеда. Крім того, зелені документи у громадян Буркіна Фасо, Нігерії, Берегів Слонової кістки та Сенегалу – у цьому випадку колір показує приналежність до Економічного співтовариства країн Західної Африки.

Чорний


Чорний - найрідкісніший колір паспорта. Його використовують кілька країн в Африці - Ботсвана, Замбія, Бурунді, Габон, Ангола, Чад, Конго, Малаві та інші. А ще чорні  паспорти у жителів Нової Зеландії, тому що це національний колір країни.

Коментарі
22 Жовтня 2017, 18:46
Цікаво! Але ж помилок у тексті скільки! І бардовий, і Южно-, і паспортА. Погано вчилися в школі?!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024