Громадський бюджет: які проекти змагаються за фінансування

02 Листопада 2017, 15:30
8774

Цьогоріч місто Володимир-Волинський долучилося до створення Громадського бюджету. Суть громадського бюджету (бюджету участі) в тому, що це механізм залучення мешканців міста до участі у бюджетному процесі через подання проектів та участі у громадському голосуванні за проекти, які в разі перемоги фінансуватимуться за рахунок виділеної частини бюджету міста.

Активісти напрацьовували проекти і повинні були подати їх в період встановлений міською радою – з 1-го серпня по 11 вересня. А вже 23 жовтня подані ініціативи пройшли перше обговорення спеціально створеною координаційною комісією і певна частина була допущена до участі в голосуванні, - пише БУГ.

Отож, які проекти були подані на бюджет участі?

Загалом від жителів міста та громадських організацій було подано 24 проекти. Перший відбірковий етап – обговорення комісією пройшло лише 19 проектів.

Зауважимо, що для реалізації проектів активних громадян з міського бюджету виділено 1 млн 100 тис. грн. Кількість і вартість поданих проектів у 4 рази перевищує цей бюджет (понад 4 мільйони).

На момент підготування матеріалу до публікації лідирував проект: Багатство нації – спортивні та здорові діти. Загальна вартість задуму – понад 482 тисячі гривень. Автор – депутат міської ради Максим Клим’юк.

Звичайно не можна тут оминути і скарги у соціальних мережах на те, що депутат ходив у гуртожитки Володимир-Волинського педагогічного коледжу та роздавав студентам вже заповнені бланки. Наразі автор допису у Фейсбук подав офіційну скаргу до координаційної ради.

Наступний проект – створення сучасного кабінету ЛФК для відновлювального лікуванняпісля тяжких травм, поранень та операцій, захворювань серцево-судинної, ендокринної системи, опорно-рухового апарату. Вартість проекту становить майже 202 тисячі гривень, автором є Юлія Скіць.

Барьєр в понад 200 голосів подолав ще один проект – створення накриття над вхідними дверима дитячої поліклініки для розміщення дитячих візочків,а також для забезпечення комфортного та безпечного входу у приміщення батьків з новонародженими та дітьми різних вікових груп. Автор також Юлія Скіць і вартість проекту 71,3 тисячі гривень.

Щодо цих двох проектів, то теж можна припустити використання адміністративного ресурси. Як повідомляли з інсайдерських джерел, працівникам та пацієнтам дають також заповнені бланки та розказують як «проголосувати». Щоправда офіційних звернень наразі не надходило.

Наразі ще один проект для реалізації набрав перші 200 голосів і це проект Тараса Савчука – спорудження та облаштування спортивного майданчика з поліуретановим покритям та захисною сіткою для ігрових видів спорту: волейбол, баскетбол, футбол, великий теніс та рухливих ігор для учнів Володимир-Волинської гімназії ім. О.Цинкаловського та мешканців прилеглого мікрорайону. Загальна вартість – майже 500 тисяч гривень.

Інші 15 проектів не набрали ще й сотні голосів. Чому, можна лише здогадуватися, адже серед них є креативні проекти по благоустрою. Так для прикладу проект зі встановленням величезної парасолі біля культурно-мистецького центру, чи закупівля термочаш для квітів, які б стали справжньою окрасою міста.

Нагадаємо перелік інших об’єктів:

  • “Я за безпечний рух” – облаштування тротуарного покриття вздовж вулиці Філатова з однієї сторони проїжджої частини, встановлення відбійників при повороті з вул. Філатова на вул. Зимнівську (281,3 тисячі гривень)
  • Креативний простір “Парасоля” біля культурно – мистецького центру у м.Володимир-Волинський – направлений на створення сучасного, інноваційного, комунікаційного, інтерактивного, креативного арт-простору. Простір являє собою встановлення гігантської парасольки з трьома сучасними лавками, на основі парасолі вмонтовано 4 USB-порти для підзарядки телефонів та гаджетів, також проведено Wi-Fi. ( 95 тисяч гривень)
  • Промо-ролик про місто Володимир-Волинський – це має бути яскраве, емоційне відео із використанням новітніх технологій. Хронометраж – до 7 хвилин. Мета – презентація Володимира-Волинського на туристичній карті Волині, України, світу. Адже попередня подібна відеопрезентація створена аж 30 років тому, у 1988 році, ще радянською владою. ( 70 тисяч гривень)
  • Здорові діти – здорова нація! Спортивно-ігровий майданчик (вул. Луцька, 241) ( 325 тисяч тисяч)
  • Квітуче місто Володимир – вертикальне озеленення підвісними клумбами – вертикальне квіткове озеленення міста з використанням термочаши. Передбачається встановлення 10 таких чаш. Чаши закріплюють на антивандальне кріплення на висоті 2-2,5м. на освітлювальні опори. В чаши висаджують квітучі експозиції з рослин ампельних видів. (25 тисяч гривень)
  • «Спортивно-гімнастичний комплекс у військове містечко». (93,6 тисячі гривень)
  • Різдвяний ярмарок – це казкова атмосфера на новорічні свята. Проект передбачає собою встановлення мобільного павільйона за індивідуальним проектом з урахуванням історичної тематики, у стилі ренесанс, з вежою, на якій встановлено чотири годинники та святковою підсвіткою. ( 193 тисячі гривень)
  • І великі і малі, відпочивати хочемо всі – доукомплектування дитячого майданчика у парку Слов’янський конструктивними елементами, призначеними для дітей, віком старше 7 років. (140 тисяч гривень)
  • Мій двір – моє місто – проект передбачає собою облаштування прибудинкової території : прокладання бруківки, облаштування належним чином вхід у два під`їзди будинку та встановлення лавочки. (43 тисячі гривень)
  • Зелена площа – проект присвячений озелененню площі Героїв задля розв’язання проблем її не естетичного вигляду, відсутності затінку та достатньої кількості місць для відпочинку в центрі міста. (207 тисяч гривень)
  • Щасливе дитинство – встановлення дитячого майданчика в дворі будинку 103 по вул. Луцькій. ( 64,5 тисяч)
  • Ігровий майданчик нашим діткам!– встановлення дитячого майданчику (дитяча гірка , гойдалки) в дворі будинка №3 по вул. Олега-Ольжича м. Володимира-Волинського та благоустрій території ( встановлення лавок).
  • Роликовий каток «Трек парк» створення місця для активного відпочинку, катання на роликових ковзанах, скейтбордах, BMX, проведення спортивних заходів. (496 тисяч гривень)
  • Місто майбутнього: Володимир-Волинський та сенсорні інтерактивні кіоски – проект передбачає собою встановлення сенсорного інтерактивного кіоску, за допомогою якого кожен охочий житель та турист міста зможе отримати інформацію про новини та події в місті, дізнатися про заклади харчування та відпочинку, відвідати офіційний інтернет-портал міста, ознайомитися з місцевими товаровиробниками та інше. (123 тисячі гривень)
  • Облаштування дитячого майданчику по вул. Поліської Січі 21 (75 тисяч гривень)

Хоча й бюджет участі в першу чергу повинен був мотивувати до цікавих і креативних рішень, однак частина активних жителів міста вирішили таким чинов компенсувати те, що міська влада поки не зробила. У голосуванні за проекти участь може взяти будь-хто і саме від активності містянь залежить, які саме ідеї реалізуться в 2018 році.

Проголосувати можуть громадяни України віком від 16 років, які зареєстровані та/або проживають на території Володимира-Волинського, що підтверджується офіційними документами (паспортом, довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що підтверджують факт проживання в місті).

Кожен мешканець міста може проголосувати не більше ніж за два проекти – один великий і один малий. Зробити це можна в електронній системі «Громадський проект» шляхом реєстрації через BANK-ID (Ощадбанк, ПриватБанк) та шляхом заповнення друкованого бланку у пункті для голосування за адресою: Центр надання адміністративних послуг ЦНАП, вул. Устилузька, 17 (понеділок, середа з 8.00 до 17.00, вівторок, четвер з 8 до 20.00, п’ятниця з 8.00 до 16.00, без обіду, субота, неділя – вихідні

 
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024