«Дітей потрібно захищати від ковіду вакцинацією», – головний імунолог Федір Лапій

30 Листопада 2021, 09:35
Вакцинація дітей 487
Вакцинація дітей

Понад 10 мільйонів українців вже пройшли повний курс щеплення від Covid-19. До кінця року у МОЗ обіцяють вакцинувати ще 7 мільйонів. До процесу вакцинації є багато питань, зокрема, й дітей.

Федір Лапій, імунолог і голова національної групи експертів з імунопрофілактики (яка й дає рекомендації МОЗ щодо щеплення), відповідає на найбільш актуальне питання щодо вакцинації дітей, пише ВВС Україна.

Щеплення від ковіду безпечні для дітей?

«Вакцина для дітей безпечна, перевірена та ефективна. Але діти не є пріоритетною групою для вакцинації, за винятком тих, хто має супутні захворювання. Ми закликаємо вакцинуватися пріоритетну групу – дітей з супутніми патологіями», – каже імунолог.

В Україні є достатня кількість доз Pfizer, якою щеплюють дітей, та інших вакцин, щоб вакцинувати всіх охочих і не забирати дози у пріоритетних груп.

«Моя думка така: дітей потрібно захищати від ковіду. Бо, хоча у них рідше трапляється тяжкий перебіг Covid-19, проте на фоні ковіду іноді розвивається мультисистемний запальний синдром. Це досить тяжка хвороба. Ми не робимо акцент на дітях, як на групі ризику, але краще дитині зробити щеплення від Covid-19», – переконаний лікар. 

Коли у США дискутували, чи треба щеплювати від ковіду дітей, то одним з аргументів був такий – від правця і від дифтерії помирає набагато менше дітей, ніж від Covid-19, але ми робимо щеплення від цих хвороб дітям.

У деяких країнах проводять щеплення малюкам від 5 років. Але для цього використовують іншу вакцину Pfizer – з меншим дозуванням, ніж для дорослих та для дітей від 12 років.

В Україні збираються зареєструвати й завезти ці вакцини на початку 2022 року.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39