У приставці «Волинський» живе імперська ідеологічна система - київський історик

05 Грудня 2021, 12:00
Олександр Алфьоров 659
Олександр Алфьоров

Володимир за крок до офіційного перейменування. Тема повернення Володимиру-Волинському історичної назви викликала багато суперечливих думок серед містян. У зв’язку з цим, київський історик Олександр Алфьоров проаналізував, як розвивалося місто з перших його днів.

Історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч, науковий співробітник Інституту історії України НАН розповів на своєму ютуб-каналі, які назви носив Володимир протягом століть та хто мав вплив на ряд перейменувань міста.

За словами Алфьорова, в офіційних українських джерелах Володимир згадується з 988 року. Місто мало свою єпископську кафедру та було значущим у Київській Русі. Століттями воно було назване на честь князя Володимира Великого.

Читайте такожПро повернення історичної назви Володимиру-Волинському говоритимуть у Верховній Раді України

У кінці 18-го століття Правобережна Україна приєдналася до складу Російської імперії. В імперії було ще одне місто, назване Володимиром, на честь князя Володимира Мономаха. У літописах воно ще мало назву “Володимир на Клязьмі”. Його будували кияни.

Перед Першою світовою війною у 1911-му році в документах “випливає” назва “Володимир-Волинський”. Таке уточнення місту дали російські війська, щоб розрізняти два Володимира в Російській імперії. Древнє місто Володимир поступилося своєю назвою молодшому місту.

Пізніше, коли західна Україна опинилася в складі Польщі, місту повернули його початкову назву. Так було до початку Другої світової війни, допоки радянська влада не зробила Володимир знову Волинським.

В Україні залишилося ще декілька міст, яким за імперських часів до початкових назв додали приставки. Наприклад, Білгород-Дністровський.

Історик дійшов до висновку, що в цих назвах досі живуть імперські ідеологічні системи, які “вмонтовані” в наше життя.

“Ми повинні пам’ятати, що наші міста були першими. Повернення історичних назв – це відновлення ментальних якорів, які зберігають нашу історичну правду і тримають нас в орбіті українського світу”, – висловився Олександр.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024