Володимир - одне з перших українських міст, яке мало свій символ

25 Листопада 2017, 11:58
9386

Вважається, що геральдична традиція зародилася в XII столітті у Європі з рицарського середовища. Розповсюджена думка, що воїнів, у яких було закрите обличчя, треба було якось знакувати для розуміння, свій він чи чужий. Тому щити стали розписувати. Спочатку це були прості знаки, далі зображення ускладнювалися. Припускають, що далі це поширилося на окремих осіб, далі на цехи міста, монаші згромадження. У ХІІІ столітті герби у Європі вже були поширеним явищем.

Древній град Володимир залишив дещо позаду описані у наших геральдичних нотатках Луцьк і Ковель в плані давності свого символу. Це одне з перших українських міст, яке мало свій символ, - пишуть Хроніки Любарта

Який вигляд мав герб Володимира, відомо уже з XIV століття, хоча є думка Михайла Грушевського, що Володимир міг мати свою символіку уже з XIII століття. Авторитетний знавець геральдики Андрій Гречило говорить про те, що утрадиційнення міської геральдики треба пов’язувати із виникненням самоврядних міських громад.

Про найдавніший герб Володимира відомо з листа ради міста до ради Штральзунда у 1324 році. Лист був підкріплений печаткою, яка збереглася. На ній зображений на коні святий Юрій, який списом убиває змія. Реконструкції латинського напису на печатці дають підстави вважати, що було написано «печатка міста Володимира».

Давній варіант міської печатки і герба. Тут (крім зображення справа) і далі зображення з heraldicum.ru

Це зображення використовувалося у Володимирі довгі століття аж до ХІХ віку. Аналогічно, як у випадку Луцька і Ковеля, у 1845 році герб міста модифікували таким чином, що у верхній частині помістили двоголового орла – щоб відобразити причетність міста до Російської імперії. Сам Юрій на коні зображувався на полотні з двох кольорів. Скоріш всього, це був лише проект, офіційно не затверджений.

Модифікація під Російську імперію

Згодом, у 1860 році, з’явився проект Бернґарда Кьоне: «Въ щитѣ, разсѣченномъ чернью и лазурью, серебряный погонь на такомъ же конѣ, поражающій мечемъ серебрянаго дракона. За нимъ золотая дубовая вѣтвь съ такими же жилками». Його не затвердили.

Затвердили володимирський герб аж у 1911 році. Змінилися і деталі. Щит став чорного кольору, замість спису – булава.

 

Існував ще один варіант герба Володимира-Волинського, затверджений Міністерством внутрішніх справ Польщі 26 червня 1936 р.: "На червоному тлі Святий Юрій у срібному обладунку, на білому коні, який нищить золотим списом чорного дракона. Круг голови святого золотий ореол, чепрак і плащ блакитні, упряж чорна" .

Радянський варіант міського герба прийняли у 1985 році. У рішенні Володимир-Волинської ради народних депутатів ішлося, що «на щите французской формы, окраска которого соответствует цветам Государственного флага УССР (верхняя часть красного цвета, нижняя – голубого), размещены серп и молот, название города на украинском языке, колосья и листья дуба – символ сельского и лесного хозяйства. Центральный символ - всадник на белом коне, побеждающий дракона. Эта композиционная фигура и дата основания города размещены на красном фоне центрального пограничного щитка. Все фигуры и надписи выполнены серебром. Щит имеет узкую каемку серебряного цвета».

Сучасний герб міста був затверджений у 1999 році. Його автором є Анатолій Костюк. Срібного кольору святий Юрій (з золотим німбом на голові) на коні списом б’є дракона. Це все на червоному щиті.

Сучасний герб Володимира-Волинського

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024