Катерина Рожок: дівчина із села Зимне, яка малює мультики та мріє стати режисером

26 Листопада 2017, 18:05
5670

Найулюбленішим мультиком маленької Каті був діснеївський про Білосніжку та семеро гномів. Тоді дівчинка ще не задумувалася про те, що й сама зможе творити веселих мультяшних героїв.

Зараз Катерина Рожок із Зимного Володимир-Волинського району навчається у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. У майбутньому хоче бути режисером анімаційного фільму, щоб створювати мультики для української дітвори, – пише Вісник і Ко.

Катя з дитинства була творчою дитиною. Дуже любила малювати і відвідувала художню школу. А у старших класах разом з вчителем образотворчого мистецтва Олександром Богдановичем Гудимом робили дослідницькі авторські проекти, навчаючись у Малій академії наук.

– Якось нам запропонували зробити щось оригінальне, – розповідає Катя. – Я, недовго думаючи, сказала Олександрові Богдановичу: «А давайте намалюємо мультфільм». Він не відмовляв, хоч жодного уявлення про те, як він робиться, не мали. Взялися читати гору різноманітної інформації і зрозуміли: справа, яку затіяли, дуже непроста і вимагає багато часу та копіткої роботи. Але відступати не хотіли. З’явився азарт довести розпочате до кінця.

Катя з усмішкою згадує про перші несміливі малюнки, «оживлення» героїв. Бувало, що з’являлося бажання перекинути свою творчість на щось інше, але дослухалася до маминих порад, яка переконувала доньку «не стрибати туди-сюди, а концентруватися на чомусь одному». Катя зупинялася, починала усе спочатку, та тепер гордиться своїми хоч і маленькими, але власними мультиками. До речі, героїв та сценарій школярка вигадувала сама. Три місяці разом з вчителем трудилися над першим мультиком «Мирося». Триває він трохи більше хвилини, проте саме його поява заохотила дівчину творити та малювати далі.

Щоб не зупинятися на досягнутому, а рости і розвиватися, Катя брала участь у різноманітних конкурсах. На Всеукраїнському конкурсі проектів з інформатики «Весела наука», який проходив в Одесі, школярка Катерина Рожок, яка представляла НВК «ЗОШ I-III ступенів – ліцей» села Зимне, виборола золоту медаль! Журі відзначило її анімаційний фільм «Естафета добра» серед десяти учасників фіналу. Щастю дівчини не було меж, адже вона зуміла обійти серйозних суперників. Диплом першого ступеня та новенький смартфон додали ще більше позитивних емоцій.

– Вчитель мене завжди вчив: «Налаштовуйся на перемогу, але будь готова до невдачі», – каже Катя. – Тому коли прозвучало моє ім’я – дуже раділа.

А навесні 2017 року було підбито підсумки Міжнародного зимового бліц-конкурсу з веб-дизайну та комп’ютерної графіки серед учнів та студентів. Друге місце у номінації «Краща флеш-анімація» посіла одинадцятикласниця Катя з власним дизайн-проектом мальованого мультфільму. Тож у випускному класі дівчина остаточно визначилася з майбутньою професією, і коли прийшов час подавати документи у вищі навчальні заклади, дуже хотіла стати студенткою Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого.

Талановитій Каті пощастило вступити на омріяний факультет на державну форму навчання. Нині вона студентка першого курсу, але вже із захопленням розповідає про пари та лекції, які ведуть справжні аси режисури. Дівчина переконана, що в українського мультфільму є майбутнє, і вона хоче, щоб його побачили не лише в нашій країні, а й за кордоном.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024