Відомо, які вулиці у Володимирській громаді можуть перейменувати

30 Червня 2022, 11:25
Чергове засідання робочої групи щодо перейменування вулиць населених пунктів громади 665
Чергове засідання робочої групи щодо перейменування вулиць населених пунктів громади

У Володимирській міській раді відбулось чергове засідання робочої групи щодо перейменування вулиць населених пунктів громади.

Під час засідання історики, науковці, краєзнавці, громадські активісти та депутати міської ради розглянули та обговорили пропозиції щодо понад сорока вулиць, назви яких пропонується змінити, попередньо винісши їх на громадське обговорення, інформують у міськраді.

Упродовж майже двох місяців проводилась робота зі збору пропозицій та зауважень від науковців, істориків та жителів громади. З результатами цієї роботи, а також із листом Українського інституту національної пам’яті ознайомив начальник управління містобудування та архітектури Андрій Трофимук.

Зокрема, фахівці інституту національної пам’яті зауважили, що у процесі перейменування важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для України історичні постаті та події. Тож доцільно залишити назви тих вулиць, що носять імена людей, які внесли значний внесок у розвиток світової науки чи культури, а також були прихильниками України і зазнали переслідувань тоталітарного режиму.

Також інститут рекомендує місцевим органам самоврядування зберегти пам’ять про захисників України, зокрема солдатів, офіцерів, лікарів та медсестер, тих, що захищали Україну від нацистських окупантів. Відтак експерти пропонують розглянути можливість збереження назв таких вулиць: Глінки, Гагаріна, Кожедуба, Лобачевського,  Менделєєва, Поповича, Софії Ковалевської та Станіславського. Натомість обов’язково перейменованими мають бути вулиці Жовтнева у селі Суходоли та Колгоспна у Новосілках.

Озвучив Андрій Трофимук і пропозиції, які надійшли від істориків та експертів – зокрема, від кандидата історичних наук Віталія Скальського, який входить до складу робочої групи та брав участь у її засіданні з допомогою відеозв’язку, а також від жителів вулиці Червонобережної, що у селі Заріччя, та жителів вулиці Митіна, від Української асоціації юдаїки та одного з її членів  Володимира Музиченка

Читайте також: Енкаведист насміхається над загиблими за Україну володимирянами

Свої пропозиції надіслала і служба ДСНС, а також кандидат історичний наук Михайло Кублій, клуб історичної реконструкції «Холодний Яр» та автор книг про історію Володимира, член робочої групи Микола Веремчук.    

На основі зібраних звернень управління містобудування та архітектури підготувало список пропозицій щодо 45 вулиць міста та сіл громади, які детально розглянули члени робочої групи, а саме: Алябушева, Берегового, Гагаріна, Глінки, Гоголя, Грисюка, Декабристів, Ільїна, Карбишева, Кожедуба, Комарова, Крилова, Левенцова, Лермонтова, Лобачевського, Ломоносова, Менделєєва, Мілашенкова, Митіна, Надії Курченко, Некрасова, Павлова, Попова, Поповича, Пушкіна, Сахарова, Солопа, Софії Ковалевської, Станіславського, Тараскіна, Туполєва, Тургенєва, Філатова, Чайковського, Чернишевського, 9 травня, Лишені, Олексієвського, Гуденка, 20 липня, Червонобережна (с. Заріччя), Стемковського (с. Заріччя), 1 травня (с. Вощатин), Колгоспна (с. Новосілки), Жовтнева (с. Суходоли).

Як зауважив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, попри рекомендації інституту національної пам’яті, пропонується перейменувати усі назви топонімів у громаді, які носять імена російських діячів або мають назви, які асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою, адже  топоніміка міста – важливий чинник історичного, політичного і загалом культурно-ментального канону. 

Під час обговорення пропозицій нових назв вулиць, які підлягають перейменуванню, робоча група розглянула різні варіанти. До окремих топонімів пропонується одразу декілька варіантів нових назв, за які у жителів громади буде можливість проголосувати, заповнивши спеціальну гугл-форму. Щодо деяких вулиць, зокрема Червонобережної та Стемковського у селі Заріччі, було прийняте рішення доопрацювати пропозиції нових назв.

У підсумку, Ярослав Матвійчук подякував членам робочої групи за роботу та зазначив, що усі озвучені пропозиції та зауваження будуть доопрацьовані, а результати підіб’ють на наступному засіданні, яке відбудеться уже наступного тижня. Остаточні варіанти пропозицій будуть винесені на громадське обговорення, яке триватиме упродовж двох місяців.

Інформацію зі списком усіх вулиць, що підлягають перейменуванню та пропозиціями нових назв із роз’ясненням щодо біографії історичних постатей додатково буде розміщено на офіційному сайті міста.

Читайте також: Декомунізація Володимира: демонтували багатотонний радянський спадок

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024