13 січня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

13 Січня 2018, 11:00
4585

Сьогодні субота, 13 січня! Не забудьте відкрити двері щедрівникам.

Щедрий Вечір або свято Меланії

Святкування його походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.

У народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

В ряді західних регіонів України, зокрема, в Галичині Щедрим (Другим Святим вечором) називають вечір 18 січня напередодні Водохреща (на решті України цей вечір знано як Голодна кутя).

День пам’ятіТеракт під Волновахою

13 січня 2015 року бойовики терористичної організації «ДНР» здійсьнили артилерійський обстріл пункту пропуску українських військових поблизу міста Волноваха. Один зі снарядів влучив у рейсовий автобус «Златоустівка-Донецьк» в наслідок чого загинули 12 осіб та 18 були поранені.

Іменини (День ангела) святкують: Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро, Яків.

Народні прикмети: 13 січня відзначається день пам’яті преподобної Меланії Римлянки. У народі називають цей день “Щедрий вечір”. Погода кожного наступного дня відповідала погоді кожного з дванадцяти місяців. Якщо вночі був південний вітер, то рік очікували спекотний і урожайний. Західний вітер передвіщав хороші надої та достаток риби, а східний — рясний урожай фруктів. Якщо помічали на вікнах лід, то розраховували на достаток меду. З цього часу день збільшується на годину.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024