У Володимирі триває реалізація проєкту «Готський шлях»

08 Липня 2022, 11:40
У Володимирі триває реалізація проєкту «Готський шлях» 797
У Володимирі триває реалізація проєкту «Готський шлях»

Делегація з Володимирської міської ради та історичного музею ім. О. Дверницького 6 липня здійснила робочу поїздку в музей-скансен у село Масломенч, що знаходиться у гміні Грубешів, Республіка Польща.

Поїздка відбулась у межах проєкту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле». Під час екскурсії музеєм просто неба учасники делегації мали змогу відчути атмосферу життя племені готів, познайомитись з їхнім побутом, традиціями і навіть обрядами та самобутніми ритуалами, інформують на офіційному сайті громади.

Керівниця відділу міжнародної діяльності та туризму міськвиконкому Катерина Підгурець обговорила з партнерами орієнтовні дати майбутніх заходів у межах проєкту, а також  підготувала багато фото та відеоматеріалів, які необхідні для створення всіх графічних та медіапродуктів.

Нагадаємо, що проєкт «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле» по програмі «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» реалізується у громаді з 1 липня 2021 року. Завершення проєкту планується до 31 жовтня цього року.

Загальний бюджет українсько-польського проєкту 65 055 євро, з яких  бюджет для української сторони складає  47 060 євро. Грантові кошти (90%) – 42 324,33 євро, а співфінансування з місцевого бюджету (10%) становить 4 735,67 євро.

Метою проєкту є вдосконалення інформаційної та матеріальної бази історичного музею ім. Омеляна Дверницького у Володимирі, зокрема: розробка вебсайту, створення макета поселення готів, придбання тач-панелі, створення фільму про готів, їх культуру та побут, виготовлення 3D макету готського поселення та ін., а також проведення кількох тематичних заходів.

В межах проєкту заплановано створити експозиційну кімнату в історичному музеї міста. На новій локації зануритись в культуру і побут готів часів 2-4 століть буде цікаво, як дітям, так і дорослим. В кімнаті можна буде детально роздивитись готські поселення, знаряддя праці, обладунки, переглянути тематичний мультик та завантажити додаток на смартфон – захопливу гру, в якій необхідно зібрати всі готські монети і не натрапити на фальшиві, адже готи це ще ті «ранні криміналісти».

Наразі для музею вже закуплена тач-панель, облаштована кімната, розроблений сайт проєкту та  3D моделі воїнів-готів. На завершальному етапі виготовлення макета «Готське село», розробка 3D моделі готського будинку, створення анімацій та відеопродуктів.

На жаль, війна вносить свої корективи, тому існують певні складнощі, такі як затримка оплати платежів, обмеження на здійснення валютних операцій та на проведення заходів, проте реалізація уже на завершальному етапі.

У підсумку реалізації проєкту планується проведення кількох цікавих заходів, а саме культурно-освітньої події «Сімейний вихідний у музеї», який, впевнені, не залишить байдужими ні малих, ні дорослих, а також міжнародної наукової конференції, на яку будуть запрошені видатні науковці з України та Польщі.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024