Серед володимирчан поширюють фейк про повернення ПДВ

25 Липня 2022, 16:15
Серед володимирчан поширюють фейк про повернення ПДВ 837
Серед володимирчан поширюють фейк про повернення ПДВ

У володимирських фейсбук-групах поширюють фейкове повідомлення про компенсаційні виплати та повернення ПДВ всім громадянам України. 

Кореспондентка Район.Володимир розібрала цей ФЕЙК, аби пояснити, як діє шахрайська схема виманювання коштів у довірливих українців.

ФЕЙК

«Верховна Рада ухвалила закон про відшкодування компенсації кожному громадянину!»

Таке промовисте оголошення, зроблене на фоні сесійної зали Верховної Ради України, привертає увагу багатьох користувачів соцмережі. Далі користувач мусить перейти за посиланням, де з’являється ще один рекламний банер на фоні українського прапора з написом: 

«Компенсація кожному громадянину! Перевірте свої дані на сайті та отримайте повернення ПДВ протягом останніх 3 років!»

І знизу примітка: Закон був прийнятий Радою у другому півріччі. За підтримки країн союзників та країн Євросоюзу.

Якщо натиснути кнопку «перевірити дані», людині пропонують заповнити коротку таблицю, де потрібно вказати прізвище та ім’я та останні шість цифр банківської картки.

СПРОСТУВАННЯ

Відтоді, як росія розпочала повномасштабну війну в Україні, реклама фейкових виплат та компенсацій стали частенько з’являтися у Facebook-просторі. Щоб привернути увагу, шахраї використовують державну символіку, відео з виступу Президента Зеленського у Європарламенті.

По-перше: верніть увагу, що для того, аби «попастися на гачок», потрібно перейти за посиланнями, заповнити коротку форму, де потрібно вказати ім’я та прізвище, а також останні шість цифр банківської картки. Зверніть увагу, що тут шахраї просять українців вказати конфіденційну інформацію, яку ви не маєте повідомляти нікому, навіть працівникам банку.

По-друге: постанови 28-9329к НЕ ІСНУЄ! Це фейкова видумка шахраїв, аби створити оманливе враження, що документ має юридичну силу. Немає жодного затвердженого нормативного акту, де вона б згадувалася.

По-третє: сайт, який пропонує подати дані на повернення ПДВ виглядає досить сумнівно. Немає доступу до головної сторінки. З відомостей про назву організації та її адресу вказана абревіатура ЄКЦ ВПДВ, Спортивна площа, 3, Київ. Ну і коментарі під повідомленням. Таке враження, що всі ці «хвалебні оди» пише одна людина.

ВИСНОВОК

Вкотре застерігаємо, що повідомлення про те, що компенсації та повернення ПДВ, відповідно до постанови 28-9329к, – ФЕЙК! Шахраї знову хочуть видурити кошти в довірливих українців.

Читайте також: Серед володимирчан поширюють фейк про розіграш автомобіля Tesla

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024