«Вільха» проти «Хімарса»: серед волинян поширюють маніпуляцію

31 Липня 2022, 14:30
Випробування «Вільхи» 1514
Випробування «Вільхи»

Серед волинян поширюють інформацію про те, що характеристики реактивної системи залпового вогню (далі РСЗВ) «Вільха-М», яку нібито «закатали в асфальт», значно кращі від РСЗВ «Himars M142». 

Повідомлення, зокрема, розмістили в групі «Актуальна Волинь». Фактчекерка Район.Володимир дійшла висновку, що цей допис – МАНІПУЛЯЦІЯ.

У дописі сказано, що «це та сама «Вільха-М», що її гундосий в асфальт закатав, під радісний вереск простого, мудрого наріду».

ПЕРЕВІРКА

Характеристики РСЗВ «Вільха-М» в дописі дійсно правильні. Комплекс був розроблений на основі радянської реактивної системи залпового вогню 9К58 Смерч.

Уперше про проєкт «Вільха» заговорили ще у 2016 році, ракетний комплекс розроблявся спільно на конструкторських бюро «Південне» та «Луч».

У 2018 році «Вільху» прийняли на озброєння Збройних сил України.

Вільха має чимале ракетне сімейство. РСЗВ «Вільха-М» – це версія із бойовою частиною ракети 170 кг і дальністю ураження до 130 км. Головною її особливістю є система наведення і можливість коригування траєкторії ракети в польоті. Кожна пускова установка має 12 ракет, кожна з яких несе бойову частину вагою до 250 кг. Вага самої ракети — 900-1000 кг.

Не применшуючи потужність та функціональність вітчизняної «Вільхи», слід зазначити що характеристики РСЗВ «Himars M142» наведені у дописі, поверхневі. 

РСЗВ «Himars M142» – універсальні пускові установки реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) ведуть вогонь некерованими реактивними снарядами на відстань до 45 км, високоточними ракетами M30 та M31 на дальність до 70 км, і, головне, балістичними тактичними ракетами на відстань до 300 км. 

M142 HIMARS можуть використовувати весь спектр ракет боєприпасів MLRS. Серед таких:

  • некеровані ракети з касетними боєприпасами, мінами чи «розумними бомбами»,
  • керовані кластерні боєприпаси,
  • керовані ракети малої та середньої дальності,
  • найголовніше – балістична ракета середньої дальності MGM-140 ATACMS з бойовим радіусом 300 км.

Тобто в дописі про дальність бою «Himars M142» наведені дані лише високоточних ракет. Нема жодного слова про дальність некерованих реактивних снарядів та балістичних ракет. Автори допису свідомо МАНІПУЛЮЮТЬ, вказуючи менші показники дальності бою за РСЗВ «Вільха-М».

ВИСНОВОК

Напередодні великого російського вторгнення, наша країна дійсно мала власний ракетний комплекс «Вільха», який мало чим поступався американському «Himars». Але посилити ЗСУ вітчизняними зразками ракетної зброї, в силу певних причин, так і не вдалося. І це немає жодного відношення до характеристик «Himars», які в цьому випадку виглядають як МАНІПУЛЯЦІЯ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024