Для ОСББ Володимира впроваджують програму енергоефективності

05 Серпня 2022, 14:10
Для ОСББ Володимира впроваджують програму енергоефективності 759
Для ОСББ Володимира впроваджують програму енергоефективності

У Володимирі за кошти міжнародних партнерів продовжують впроваджувати Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

Це дозволить у холодну пору року значно зменшити витрати на оплату за спожитий газ та скоротити обсяги його використання, повідомили Район.Володимир у міськраді.

Днями перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук в рамках підготовки до опалювального сезону відвідав будинки, у яких тривають роботи з тепломодернізації. 

ОСББ «Мрія», що на вулиці Ковельській, згідно з програмою минулого року провели ряд заходів з утеплення будинків, заміни вікон, дверей, встановлення індивідуального теплового пункту. Цьогоріч мешканці працюють над встановленням датчиків регулювання тепла у кожній квартирі та на кожній батареї. Це дасть змогу самостійно встановлювати потрібний температурний режим, а також додатково економити кошти. Мінімальна позначка на лічильнику становить 16 градусів за Цельсієм, але щоб запобігти замерзанню системи повністю вимкнути опалення у квартирі не вдасться.

На вулиці Сагайдачного тривають роботи з утеплення фасадів та облаштування даху. Попередньо дах накрили ПВХ-мембраною, яка захищатиме будинок від протікань та додатково утеплили. Також минулі роки було проведено значну роботу щодо тепломодернізації ОСББ по програмі «Енергодім».

Уже на завершальній стадії роботи по утепленню фасаду одного з будинків ОСББ «Затишок». Нещодавно там трапилась пожежа, тому частину обгорілої стіни майстри обіцяють замінити найближчим часом. Мешканці цих будинків розповідають, що завдяки заходам з термомодернізації споживають приблизно удвічі менше тепла і мають удвічі менші платіжки, у порівнянні зі звичайними багатоповерхівками.

Через воєнні дії держава регулює кількість використання природного газу для підприємств, які забезпечують теплопостачання та зменшує ліміти використання на 10%.

Згідно з програмою ОСББ бере у банку кредит, з яких 30% воно оплачує самостійно, 60-70% – покривають міжнародні кошти, а з місцевого бюджету гасяться відсотки за кредитними зобов’язаннями у банку. Частина коштів, до війни з міського бюджету цього року по даній програмі уже була виплачена. 

На час воєнного стану свої зобов’язання місто реєструє, і як тільки Державна казначейська служба України пропустить, вони будуть сплачені, – розповідає Ярослав Матвійчук.

Загалом для підтримки ОСББ, які беруть участь у даній програмі, для погашення відсотків за кредитами у 2022 році укладено 5 договорів на загальну суму 2 млн 169 тисяч гривень, з яких 897 тисяч гривень уже було сплачено до початку повномасштабно вторгнення росії.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024