На Волині поширюють маніпуляційні дописи, використовуючи світлини загиблих Героїв

16 Серпня 2022, 18:15
На Волині поширюють маніпуляційні дописи, використовуючи світлини загиблих Героїв 2791
На Волині поширюють маніпуляційні дописи, використовуючи світлини загиблих Героїв

У західних областях України в останні дні у соцмережах активно поширюють допис про день народження Героя Сашка Сивого. Насправді цей хлопець із Луцька загинув ще у 2014 році та народився він не в той день, про який йдеться у дописі.

Чому такі публікації з’явилися саме зараз, чому активно розганяють цей пост, – розібралися факчекери Район.ВолодимирПопередньо – це маніпуляція і фейк. До того ж допис такого характеру може бути частиною чергової ІПСО (інформаційно-психологічної операції ворога).

МАНІПУЛЯЦІЯ/ФЕЙК/ІПСО 

МЕСЕДЖ: «Цей герой – захисник вітчизни. Сьогодні – день його народження. Привітайте його...», – саме такими словами розпочинається допис, який користувачі соцмереж активно коментують, висловлюючи вітання та побажання. 

Один з таких дописів, який до того ж запустили на рекламу, потрапив у поле зору фактчекерів.

Як вдалося з'ясувати, на світлині – Сашко Сивий, позивний «Док», санінструктор роти «Світязь», який загинув у 2014 році на Донеччині. 

Олександр народився 3 січня 1991 року в Луцьку. Вчився у школі села Лище Луцького району, а згодом у луцькому медколеджі. Влітку 2014-го вирішив вступити до роти патрульної міліції особливого призначення «Світязь». 13 серпня рота рушила у зону АТО.

Олександр загинув під Іловайськом 29 серпня 2014 року, а тіло його повернули на рідну Волинь в грудні того ж року. Як загинув Док, достеменно не відомо. Востаннє його бачили живим 29 серпня на армійському БМП. 

Допис про Сашка розмістили у пабліку «Найсильніший народ». Сторінка створена у червні 2022 року, але налічує вже понад 300 тисяч підписників. Майже всі дописи – з сайту, який має всі ознаки сайту-сміттярки та «кишить» фейковими новинами.

Що дивно: майже під кожним дописом в коментарях люди вітають з днем народження та з одруженням Героїв, захисників. Навіть попри те, що в дописі йдеться про мобілізацію, жалюгідну зраду Орбана, оскаженілого путіна, хитрого Ердогана чи лукашенка. 

Читайте також: На Волині поширили ІПСО зі згадкою загибелі айдарівців у 2014 році

ВИСНОВОК

У цьому випадку присутні всі ознаки маніпуляції та обману читача – першочергово модератори публікують дописи про Героїв, їх дні народження, а пізніше їх замінюють на посилання з сайту-сміттярки. 

Окрім того, більшість з таких повідомлень про дні народження Героїв – фейкові. Бо і дату народження не вказують (а у випадку з Сашком Сивим бачимо, що вона неправильна), не вказують також ім'я та прізвище захисника. 

Надто патріотичні дописи в цій спільноті містять в собі також елементи ІПСО. Розповіді про наші перемоги з приписками «Пентагон в шоці», «ЗСУ вжарили» покликані вселити в читача надмір оптимізму та переконати, що ми вже начебто виграли війну з росією. Все це працює на те, щоб приспати увагу українців, змусити недооцінювати ворога та реальні загрози.

Читайте такожОбережно – ІПСО! Як росія залякує українців

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024