На Волині поширюють фейковий допис про загублене фото

05 Вересня 2022, 19:35
На Волині поширюють фейковий допис про загублене фото 16075
На Волині поширюють фейковий допис про загублене фото

Серед володимирчан поширюють фейк про начебто загублене раритетне фото батьків.

Фактчекерка Район.Володимир помітила таке повідомлення у багатьох фейсбук-групах Волині. Проаналізувавши інформацію, фактчекерка дійшла висновку, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК

«Знайшла фото на землі перед Лідлом. На звороті написано: «Мама і тато. 1955 рік» Хотілося б повернути власнику, схоже що фото дорогоцінне…» – саме такий допис із раритетним фото поширюють користувачі соцмереж.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше: як вдалося з’ясувати, на фото не подружжя, не тато і мама, а американські актори Кріспін Гловер та Лиа Томпсон, які зіграли Лоррейн Бейнс  та Джорджа Макфлая  у першій трилогії культового американського  фантастичного пригодницького  фільму  «Назад у майбутнє». Прем'єра якого відбулася 3 липня 1985 року в США і Канаді.

По-друге: фільм вийшов у 1985 році, а сама світлина зроблена після виходу «Назад у майбутнє» у прокат. Тобто вказаний на світлині 1955 рік аж ніяк не має відношення до цієї акторської пари.

По-третє: підпис «Знайшла фото на землі перед Лідлом» може свідчити про те, що цей фейк примандрував з-закордону, бо наразі в Україні немає жодного супермаркету мережі Lidl.  Це німецька міжнародна мережа супермаркетів, яка  має магазини по всьому світу та працює у майже всіх країнах Європейського Союзу. Восени 2021 року ЗМІ повідомили про наміри мережі зайти на український ринок. Проте вже у квітні 2022 року  повідомили, що анонсований в жовтні 2021 року ймовірний прихід на український ринок ритейлеру Lidl скасовується.

ВИСНОВОК

Як бачимо, ретросвітлина, яка «завірусилася» у соцмережах – звичайне фото відомих акторів. Радимо нашим читачам, перш ніж поширювати світлини з подібними підписами, спробувати самим з’ясувати їх походження і не розповсюджувати фейки в соцмережах.

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024