На Володимирщині вшанували пам'ять жертв Голокосту

19 Вересня 2022, 19:22
На Володимирщині вшанували пам'ять жертв Голокосту 619
На Володимирщині вшанували пам'ять жертв Голокосту

На минулому тижні біля меморіалу жертвам Голокосту, що у селі П’ятидні, зібрались, аби помолитись та вшанувати пам’ять 25 тисяч євреїв, які загинули від рук німецьких фашистів у часи Другої світової війни. 

У пам’ятних заходах узяли участь заступник міського голови Андрій Гудим, начальник районної військової адміністрації Юрій Лобач, духовенство та представники єврейської громади Володимира, інформують у міськраді.

Науковий співробітник історичного музею ім. О. Дверницького Богдан Янович коротко розповів  трагічну історію євреїв, які споконвіку мешкали у Володимирі та складали значну частину його населення. 

«Німецькі війська створили у місті два гетто, де тримали усіх представників єврейської національності. Більшість з них знайшли свою смерть у трьох братських могилах біля П’ятидень. Лише трьом сотням вдалось дивом врятуватись, здебільшого з допомогою українців та поляків, які згодом отримали звання Праведників народів світу», – розповів історик.

Після спільної молитви, яку прочитали священник Микола Гінайло, ксьондз Лєшек Кошляга та представник юдейської організації Максим Срібний, учасники заходу поклали до меморіалу квіти та запалили шість лампадок, що символізують 6 мільйонів безневинних жертв Голокосту. 

Далі процесія рушила до трьох братських могил, що знаходяться неподалік меморіалу. Біля кожної з них також були запалені лампадки, а до надгробних плит поклали за єврейською традицією камінці.      

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024