На Волині поширюють фейки-лякалки про життя у Польщі

06 Жовтня 2022, 17:25
На Волині поширюють фейки-лякалки про життя у Польщі 1144
На Волині поширюють фейки-лякалки про життя у Польщі

В одній з волинський груп у фейсбуці поширили відео, в якому «блогер Вадим» розповідає про «страшні» речі, які кояться в Європі, зокрема у сусідній Польщі.

Відео розповсюдили 3 жовтня цього року. Фактчекерка Район.Володимир розбиралася у достовірності наведеної інформації.

МЕСЕДЖ

«З Польщі мені пише жінка. Сама з Трускавця, нині живе в Кракові. З 1 вересня почали розпилювати у Польщі хімтрейли по повній. Небо – в клітинку. Пасажирські літаки теж розпилюють якусь хімію… В крамницях всі продукти поганої якості, старі, залежані… Ціни на них виросли на 30-70%. Польські поліцейські пересіли на велосипеди…» 

Далі цей «блогер Вадим» жахає розповідями про випробування ядерної зброї, про тактичний ядерний удар по Києву і про будівництво бункера для Зеленського. Але про це згодом. Наразі спробуємо розібратися із інформацією, яка викладена у першій  хвилині відео (до 01:10) і довести, що все озвучене – ФЕЙК і жодного відношення до правди не має.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, інтернет просто кишить фейками про хімтрейли. Так, люди поширювали відверту вигадку про те, що мовляв у Польщі, Швеції та Норвегії затримали літаки, які розпиляли над землею хімікати, після чого уряди цих країн вирішили подати позов до суду проти ВООЗ. 

Єдина проблема в цій легенді – уряди названих країн про позов навіть не здогадуються. Тобто історія вигадана від початку і до кінця. Однак це не заважає людям і далі поширювати подібну інформацію, як у соцмережах, так і серед своїх знайомих. 

По-друге: продукти харчування дійсно подорожчали у Польщі, але не більше ніж на 30-40%, зрештою, як і в інших країнах світу, які зачепила енергетична криза, викликана  агресією рф проти України. Але якість продуктів залишилась без змін. Старих залежаних продуктів у польських крамницях немає. Таку продукцію ніхто б не купував. Та й відповідні служби контролюють якість продуктів та терміни придатності. 

По-третє: у деяких містах Польщі поліцейські пересіли на звичайні велосипеди та на електричні ще кілька років тому. Це було задовго до енергетичної кризи, адже пальне у країнах Європейського Союзу ніколи не було дешевим. 

Наразі патрульні служби у різних воєводствах Польщі пересуваються на авто, пішки, на велосипедах і навіть на конях і в цьому немає нічого дивного.

ВИСНОВОК

Інформація наведена у відео не має нічого спільного з правдою. Видно, що автор відео затятий «антивакцинатор» та «антиковідник». Окрім того, решта відео, що опубліковані на цьому ютуб-каналі, мають усі ознаки фейковості та маніпуляцій. Дбайте про власну інформаційну гігієну, оминайте подібні джерела інформації.

Читайте також: Серед володимирчан поширюють фейк про чергові виплати від єПідтримки

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024