Серед волинян поширюють фейк про онлайн-радар, який показує «прильоти»

29 Жовтня 2022, 11:30
Серед волинян поширюють фейк про радар 3128
Серед волинян поширюють фейк про радар

Волинянам пропонують отримати доступ до онлайн-радара, який буцімто показує, куди може прилетіти під час чергового ракетного обстрілу.

Фактчекери Район.Володимир дослідили повідомлення і з'ясували, що нічого спільного з правдою воно не має.

«Ворог буде продовжуват масовані удари ракетами та дронами. Військові дали доступ до радару, який показую куди летить. Посилання на радар у телеграм каналі», – таке повідомлення з помилками оприлюднили у пабліку «Все буде Україна» і поширили у волинському сегменті фейсбук.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше: щоб «отримати доступ» до так званого онлайн-радара, потрібно підписатися на кілька телеграм-каналів. І зрештою, жодного онлайн-радара вам так і не покажуть. 

По-друге: у повідомленні чимало помилок. Такі дописи не викликають довіру і можуть вказувати на їх фейковість.

По-третє: траєкторію руху крилатих ракет та безпілотників відстежують сили ППО України. Роботу ППО забезпечують фахівці-локаторники й зенітники, працюють відповідні радари та певний софт. 

Але навряд чи військові будуть давати будь-кому доступ до якихось радарів. Українців навпаки просять допомагати силам ППО та повідомляти про переміщення крилатих ракет та дронів-камікадзе. Для цього й створили відповідний застосунок «єППО», який допомагає відстежувати атаки ворожих ракет та безпілотників. 

ВИСНОВОК

Це повідомлення – маніпуляція і фейк. Автор допису таким нечесним шляхом прагне збільшити кількість підписників телеграм-каналу. Деякі хитруни вдаються до таких дій з фейковими та маніпулятивними повідомленнями, аби кількість читачів у телеграм-каналах постійно збільшувалась. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024