У Володимирі відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу

22 Грудня 2022, 11:30
У Володимирі відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу 1674
У Володимирі відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу

У Володимирському територіально-медичному центрі відбулась презентація гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу.

Йдеться про кабінет, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу, інформують у міськраді.

У відкритті кабінету узяв участь перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, заступник голови РВА Андрій Сторонський, керівниця ГО «Розвиток Волині» Ірина Колковська та завідуюча акушерсько-гінекологічним відділенням Володимирського ТМО Тетяна Васильчук.

 Сьогодні ми робимо великий акцент на розвитку медичного закладу нашої громади, вкладаючи значні інвестиції у поліпшення якості послуг з місцевого бюджету.Тому приємно, коли до цієї справи долучаються і міжнародні фонди. Безбар’єрний доступ до медицини – надзвичайно важлива тема, як і проблема насильства над жінками. Сподіваюся, що якомога меншій кількості жінок доведеться звертатись до цього кабінету, утім тим, кому все-таки потрібна кваліфікована допомога, зможуть тут її отримати, – зазначив Ярослав Матвійчук, принагідно подякувавши організаторам за чергову інвестицію у Володимирське ТМО.

Кабінет, який обладнали у територіальному медичному об’єднанні поруч із приймальним відділенням, обладнаний Міжнародним Благодійним Фондом «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії та за сприяння громадської організації «Розвиток Волині». 

Вартість обладнання для кабінету – близько 250 тисяч гривень.

Даний проєкт охоплює 20 міст у шести областях України. На Волині безбар’єрні гінекологічні кабінети функціонуватимуть у Володимирі та у Ковелі. В них за потреби можна цілодобово отримати як медичну, так і психологічну допомогу конфіденційно та безплатно. Кабінет повністю доступний для людей з інвалідністю, оскільки оснащений спеціалізованим гінекологічним кріслом-трансформером для огляду маломобільних жінок.

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

Професійні навички у виявленні випадків насильства та наданні вчасної якісної допомоги є основою діяльності кабінетів, тому такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації і перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг.

З відкриттям кабінету стартуватиме широка інформаційна кампанія на рівні пілотних областей та районів, яку протягом січня-березня 2023 року у Волинській області впроваджуватиме ГО «Розвиток Волині», що є регіональним партнером Українського жіночого фонду, аби якомога більше мешканців області та громад дізнались про кабінети та за потреби скористались послугами, які там надаються.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024