Володимирщину хочуть включити в національний природний парк «Західне Побужжя»

09 Лютого 2018, 13:08
2482

У Володимир-Волинській районній державній адміністрації відбулася робоча зустріч, проведення якої ініційоване управлінням за участі представників Зимнівської та Устилузької об'єднаних територіальних громад. 

Метою зустрічі було розпочати знову процес погодження створення національного природного парку «Західне Побужжя» на території Володимир-Волинського району, - повідомляє управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА.

Управлінням екології та природних ресурсів ОДА також наголошено, що територія запроектована під національний природний парк належить до Смарагдової мережі та є частиною екологічної мережі області відповідно до Регіональної схеми формування екологічної мережі Волинської області, яка затверджена рішенням Волинської обласної ради від 12.04.2017.

Територія майбутнього НПП «Західне Побужжя» знаходиться в долині річки Західний Буг в межах трьох прикордонних з Польщею районів Волинської області: Іваничівського, Володимир-Волинського та Любомльського. До її складу входить порубіжна стрічка заплавних ландшафтів правого берега Західного Бугу, а також заплава притоки Західного Бугу – річки Луга. Загальна площа земельної ділянки, на якій планується створити парк становить 17423,4 га.

Створення НПП «Західне Побужжя» і його функціонування передбачає проведення регулярної науково-просвітницької, культурно-виховної та науково-дослідної роботи. Для цього у структурі НПП будуть створені спеціальні підрозділи (наукові відділи, відділ еколого-просвітницької роботи тощо), укомплектовані кваліфікованими фахівцями. Це сприятиме підвищенню загального рівня культури в регіоні. Науковці різних спеціальностей будуть проводити екологічний моніторинг, слідкуватимуть за станом природних комплексів і популяціями рідкісних видів рослин і тварин, на підставі чого будуть розроблені спеціальні програми покращення екологічного стану території та прилеглих до неї ландшафтів. Науковцями НПП будуть досліджуватись можливості екологізації різних напрямків господарської діяльності, що здійснюються на його території (лісове, водне і рекреаційне господарство). Велике значення буде мати налагодження на постійній основі екологічної освіти, спрямованої на місцевих жителів, відвідувачів парку і, що особливо важливо, школярів.

Нагадаємо, понад два мільйони гривень у 2018 році хочуть спрямувати з обласного фонду охорони навколишнього середовища на природоохоронні заходи в районах Волині. Чимала частка цих коштів буде спрямована у Володимир-Волинський, на покращення гідрологічного режиму та санітарного стану річки Риловиця. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024