Володимирщина: чотири ФАПи реконструюють за кошти Світового банку

10 Лютого 2018, 13:44
2018

Чотири існуючі ФАПи у селах Білин, Льотниче, Заріччя та Зимне реконструюють у амбулаторії загальної практики сімейної медицини за кошти Світового банку.

У минулу середу голова райдержадміністрації Наталія Василець, голова районної ради Роман Гук, головний лікар Володимир-Волинського ТМО Олександр Клачук, головний лікар ЦПСМД Катерина Чубок та голови об’єднаних громад району взяли участь у нараді щодо проекту Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги, яку очолив начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, - повідомляють у відділі організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації.

Головний медик області нагадав про затверджену минулого року Концепцію реформування галузі охорони здоров’я, пріоритетними напрямками якої є розвиток первинної медичної допомоги і екстреної медичної допомоги та про етапи реформування, розподілені до 2020 року. А також наголосив, що до 1 березня 2018 року має бути сформований план використання коштів субвенції на охорону здоров’я.

За словами Катерини Чубок, субвенція, що надійде може бути використана на ремонт, будівництво установ охорони здоров’я, придбання обладнання та автомобілів. При цьому, згідно з умовами надання субвенції, план реалізації заходів щодо поліпшення надання медичної допомоги в селі не повинен перевищувати двох років.

Обговорили присутні й Перспективний план спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Володимир-Волинському районі, зокрема, це створення пунктів здоров’я та збереження існуючих амбулаторій чи реконструкція під них існуючих ФАПів.

До слова, мережа закладів охорони здоров’я у районі формується по узгодженню з головами Володимир-Волинської райдержадміністрації і районної ради, керівників ОТГ та Володимир-Волинського ТМО.

Варто зазначити і те, що у Володимир-Волинському районі планується реконструювати 4 існуючі ФАПи у селах Білин, Льотниче, Заріччя та Зимне у амбулаторії загальної практики сімейної медицини за кошти Світового банку.

- Уже пройдені усі експертизи, розроблена проектно-кошторисна документація. Залишилося лише до виготовити деяку документацію, згідно вимог Світового банку, - зазначила головний лікар ЦПСМД Катерина Чубок.

Не оминули увагою і ще одного, не менш важливого питання – створення комунального підприємства.
Правовим інструментом реформування є реорганізація комунальних закладів охорони здоров’я, які мають статус бюджетних установ, у комунальні некомерційні підприємства. Це потрібно для того, щоб надати цим закладам більшої фінансової та управлінської автономії, гнучкості, а також запровадити інститут державних закупівель медичних послуг на основі договорів між відповідними, у нашому випадку, райдержадміністрацією, міською радою та громадами, як головними розпорядниками коштів місцевих бюджетів та медичними закладами — комунальними некомерційними підприємствами.

Для того, щоб не розпорошувати кошти на адміністративно-господарську частину у Володимир-Волинському районі вирішили створити одне таке комунальне підприємство.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024