У Володимирі відкрили інтеграційний простір для переселенців

27 Січня 2023, 14:15
У Володимирі відкрили інтеграційний простір для переселенців 635
У Володимирі відкрили інтеграційний простір для переселенців

У Володимирі у приміщенні управління з гуманітарних питань 26 січня презентували інтеграційний простір для внутрішньо переміщених осіб.

Простір створено у співпраці з Благодійний фонд «Рокада» Волинь за підтримки UNHCR Ukraine – Агентство ООН у справах біженців в Україні, інформують на сторінці громади у фейсбуці.

У відкритті взяв участь перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, начальник управління з гуманітарних питань Оксана Бігун, координаторка з питань захисту Львівського офісу УВКБ ООН Нігора Кадірходжаєва, старший фахівець з питань захисту Львівського офісу УВКБ ООН Марина Краснопольська, регіональна координаторка БО БФ «Рокада» Волинь Ірина Корольчук, координаторка з питань захисту БО БФ «Рокада» Волинь Ольга Голіцина-Чазова, фасилітатор БО БФ «Рокада» Волинь у Володимирській громаді Мар’яна Олещук та представники ГО «ВПО України Інтеграція», які проживають у нашій громаді.
Присутні обговорили проблеми, з якими щоденно стикаються переселенці, окреслили напрямок роботи для забезпечення їхнього комфортного проживання в громаді, а також основну роботу простору. 
Як зазначила Нігора Кадірходжаєва, це перша поїздка представників Львівського офісу УВКБ ООН у цьому році. Знаково, що вона відбулась саме у Володимирі, адже організація хоче налаштувати роботу саме в невеликих містах. Цей проєкт показує, що у важкий час надважливо об’єднуватись різним фондам, організаціям та державним структурам, аби ефективно допомагати і реагувати на потреби ВПО. Саме цей простір призначений не для звичної продуктової та речової допомоги, а надання психологічної, інформативної та соціальної підтримки.
З першого дня повномасштабного вторгнення Володимир-Волинська громада прийняла близько 6 тисяч вимушено переміщених осіб, з яких лишилось тут більше 3-х тисяч. Працівники виконавчих органів влади та волонтери об’єднали зусилля щодо допомоги переселенцям. Зокрема, працівники управління з гуманітарних питань, а також вчителі і вихователі закладів освіти не залишились осторонь підтримки людей, які знайшли прихисток у Володимирі.
Ми розуміємо, що велика кількість людей не може повернутись у свої зруйновані чи пошкоджені домівки, тому частина залишиться проживати у нас в громаді. Тож місцева влада і надалі реалізовуватиме проєкти для облаштування комфортного проживання цих людей, – зазначив Ярослав Матвійчук.
За словами працівників БФ «Рокада» метою створення простору були:
  •  організація роботи зі стабілізації психоемоційного стану дітей ВПО, особливо тих, які нещодавно евакуювалися або проживають в родинах вразливої категорії;
  • забезпечення інтеграційного процесу шляхом проведення спільних заходів, занять, тренінгів, тематичних зустрічей тощо;
  • створення дружнього простору для спілкування не лише дітей, а і їхніх батьків (зустрічі просвітницького, профорієнтаційного, психологічного спрямування тощо).
Представники ГО «ВПО України Інтеграція» оцінили старання присутніх та щиро подякували від всіх ВПО громади за надані можливості. Зараз переселенці уже поступово пристосовуються до комунікації та життя в громаді, беруть активну участь у благодійних заходах, проводять власні акції та збирають кошти для допомоги військовим.
Нагадаємо, що для інтеграційного простору благодійний фонд «Рокада» надав оргтехніку, меблі, дитячі ігри тощо, а ремонт приміщення та естетичне наповнення облаштовано за кошти місцевого бюджету. Також з представниками ООН обговорили можливість придбання у хаб генератора, що дасть змогу в будь-який час збирати однодумців.

Насамкінець гості громади відвідали інклюзивно-ресурсний центр Володимира, а також завітали до укриття одного з ліцеїв громади.

Читайте також: Для ліцеїстів Володимира провели «Єдиний урок безпеки»

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024