СПАС: Аграрії розповіли про підготовку до посівної

24 Лютого 2018, 17:10
2889

Як багато хто пам’ятає, на Волині у грудні 2016 року аграрії об’єдналися у Самоврядну Першу Аграрну Спілку (СПАС).

Задля стабільного розвитку аграрного сектору Волині кращі аграрії краю вирішили діяти спільно, адже, як каже прислів’я, «гуртом і батька легше бити». Згодом до СПАСу приєдналися і деякі господарства сусідніх регіонів.

SuperAgronom.com поцікавився у агрономів господарств — учасників Спілки, як їм хазяйнується, чи готові вже до посівної та як почуває себе озимина на полях.

Виявилося, що волинські аграрії вже у більшості готові зустрічати весну та розпочинати польові роботи. Щодо стану озимих, то на даний час його оцінюють як добрий та задовільний. Проте дамо слово самим аграріям.

Андрій Ясниський, директор ТОВ «Харвест-Агро»
Андрій Ясниський, директор ТОВ «Харвест-Агро»

«Готуємося до посівної дуже активно. Стан озимих культур добрий. Поки що вони знаходяться під захистом снігового покриву. Проводимо ревізію техніки, зокрема сівалок, вдосконалюємо технологію. До внесення добрив наш технічний парк готовий на 99%. Цьогоріч вперше будемо використовувати агрегат RAUCH 6036 — це розкидач мінеральних добрив, який працює за принципом пневмовнесення. Він вносить гранульовані добрива на ширину 36 метрів за допомогою штанги. Це дасть нам можливість, по-перше,  зекономити проходи, по-друге — він шеститонний, можна одразу відвантажити потрібну кількість добрив», — розповів Андрій Ясниський, директор ТОВ «Харвест-Агро» (село Підлозці, Рівненська область).

І ще один рівенчанин розповів, що посівну вже чекають у повній бойовій готовності.

«Озимі знаходяться у доброму стані, їх захищає сніговий покрив. До посівної готові на 100%. Потрібні для рослин добрива внесли під основний обробіток ще з осені. Залишилося лише внести локально в рядки. Усім необхідним до початку посівної забезпечені, усього вистачає», — повідомив Микола Кошіль, директор агрофірми «Камаз-Агро» (село Острожець, Рівненська область).

Ярослав Мазуренко
Ярослав Мазуренко

Про гарний стан озимих розповів і наш давній знайомий, агроном Ярослав Мазуренко, який, як ви пам’ятаєте, вправно вирощує ріпак на пісках.

«Ми перевірили стан озимих культур. Виявилося, що моноліти, які викопували і закладали для відрощування, загибелі рослин не показали. Розраховуємо на 2-3% природних втрат. Небезпек не бачимо. До посівної готові, вже налаштовані на роботу. Усім забезпечені, чекаємо сприятливих погодних умов», — сказав він.

Оптимістично чекають приходу весни і у селі П’ятидні Волинської області.

«Стан озимих добрий, можна навіть сказати відмінний. Моноліти не копали, бо не було критичних температур, щоб вразити культури. Під час візуального спостереження ніяких пошкоджень не виявлено. До посівної та внесення добрив готові на 100%! Чекаємо сприятливої погоди для того аби почати роботи. Насіння сої, гороху, пшениці маємо власне, а кукурудзу, соняшник і гібриди буряка купуємо»,— каже Роман Цизь, головний агроном ТОВ «П’ятидні» (село П’ятидні,  Волинська область).

Роман Цизь, головний агроном ТОВ «П’ятидні»
Роман Цизь, головний агроном ТОВ «П’ятидні»

У ще двох господарствах нас запевнили, що озимим наразі ніщо не загрожує, а посівна розпочнеться вчасно та у всеозброєнні.

«Стан озимих поки що відмінний. Хоча, за прогнозом погоди у нашій місцевості (Волині) передбачаються сильні морози — більше 20 градусів. Це не страшно, бо сніг падає і озимина «закрита», хоча побоювання є.  У зиму ми «ввійшли» у відмінному стані: оптимальні строки посівів, сорти насіння —  не нижче другої репродукції.  До посівної готові: насінням, міндобривами, підживленням забезпечені», — запевнив Василь Щерблюк, керівник ТзОВ «Агропродукт-Горохів» (місто Горохів, Волинська область).

. Василь Щерблюк, керівник ТзОВ «Агропродукт-Горохів»
. Василь Щерблюк, керівник ТзОВ «Агропродукт-Горохів»

«Стан озимої пшениці добрий, немає поки що проблем. Озимий ріпак також в задовільному стані, проблем немає. Що стосується підготовки до посівної, то ми закупили 100% паливно-мастильних матеріалів, добрив та насіння. Ми готові більше ніж на 100%. Ґрунтообробна техніка, сівалки вже відремонтовано. Розкидачі мінеральних добрив теж знаходяться у стані готовності до початку підживлення, чекаємо лише на погоду», — каже Василь Ференц, головний агроном СГТзОВ «Лище» (село Лище, Волинська область).

Василь Ференц, головний агроном СГТзОВ «Лище»
Василь Ференц, головний агроном СГТзОВ «Лище»

Тож будемо сподіватися, що й обіцяні морози не завдадуть шкоди та не стануть на заваді нашим аграріям, а посівна пройде вчасно і успішно.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39