«Громадський бюджет»: з міськбюджету виділять кошти на реалізацію проектів активних містян

25 Лютого 2018, 10:50
1893

У 2017 році у Володимирі-Волинському вперше запровадили практику «громадський бюджет».

Суть проекту – з міського бюджету виділяють частину коштів для реалізації задумів активних містян. Як показав досвід першого року це стало облаштування спортивних майданчиків, медичних кабінетів, громадського простору. Про це повідомляє «Буг».

У 2018 році міська влада планує продовжити практику бюджету участі. Наразі не оприлюднюється суму на яку можуть розраховувати жителі міста, однак говориться, що це буде понад 1 мільйон гривень.

22-го лютого на засіданні виконавчого комітету міської ради було затверджено основні пріоритетні напрямки для написання проектів на черговий набір громадського бюджету. Ними стали:

– велоінфраструктура (облаштування велосипедних доріжок, паркувальних місць та пунктів прокату велосипедів);

– комунальне господарство (облаштування та озеленення територій. Облаштування дитячих майданчиків. Вуличне освітлення. Поводження з відходами. Поліпшення якості питної води (бювети, тощо);

– культура та туризм (створення та розвиток закладів культурного напряму. Організація культурного дозвілля (фестивалі, вистави концерти, конкурси, ярмарки, виставки тощо). Реставрація архітектурних пам’яток. Проекти в області розвитку міського туризму та туристичної інфраструктури);

– навколишнє середовище (запобігання та ліквідація забруднення навколишнього середовища. Охорона природних ресурсів. Організація безпритульних тварин, включаючи чіпування, створення та розвиток притулків, регулювання їх чисельності. Вигул свійських тварин);

– публічний простір (це соціальний простір, який є відкритим і доступним для всіх. Може бути у вигляді: громадських площ, скверів, парків і пляжів, дворових територій багатоповерхових будинків, тощо. Основні громадські функції: рекреаційна, комунікаційна  та розважальна);

– спорт (розвиток закладів спортивно-оздоровчого напряму. Організація спортивних заходів (змагання, марафони тощо). Популяризація спорту та здорового способу життя);

– телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології (Автоматизація систем з надання послуг мешканцям (наприклад, онлайн реєстрація місця проживання). Інтерактивні карти. Мобільні додатки щодо міської  інфраструктури. Облаштування зон wi fi).

Нагадаємо, що під час відбору у 2017 році фінансування отримає 2 великі проекти і 4 малі. На реалізацію цих проектів у 2018 році з бюджету передбачено 1,4 мільйони гривень.

Великі проекти-переможці:
1. №5 “Створення сучасного кабінету ЛФК для хворих м. Володимир-Волинського”.
Вартість проекту: 201 690 грн.
Автор: Юлія Скіць
Проект передбачає створення сучасного кабінету ЛФК для відновлювального лікування після тяжких травм, поранень та операцій, захворювань серцево-судинної, ендокринної системи, опорно-рухового апарату .

2. №19 “Спортивний майданчик на території Володимир-Волинської гімназії імені Олександра Цинкаловського”.
Вартість проекту: 499 890 грн.
Автор: Тарас Савчук
Проект передбачає спорудження та облаштування спортивного майданчика з поліуретановим покриттям та захисною сіткою для ігрових видів спорту: волейбол, баскетбол, футбол, великий теніс та рухливих ігор для учнів Володимир-Волинської гімназії ім. О.Цинкаловського та мешканців прилеглого мікрорайону.

За положенням проект, який не вмістився у передбачений для великих проектів бюджет, автор може представити на сесії міської ради і матиме можливість довести необхідність його реалізації.

Малі проекти-переможці:
1.№16 “Накриття для розміщення дитячих візочків біля входу у дитячу поліклініку”.
Вартість проекту: 71 342 грн.
Автор: Юлія Скіць

2. №7 “Спортивно-гімнастичний комплекс у військове містечко”.
Бюджет: 93 607 грн.
Автор: Анна Медведева

3. №4 “Мій двір – моє місто”.
Бюджет: 43 068 грн
Автор: Володимир Кравчук

4. №25 “Промо-ролик про місто Володимир-Волинський”.
Бюджет: 70 000 грн.
Автор: Світлана Федонюк

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024