В українській енергетиці оголосили надзвичайний стан

02 Березня 2018, 11:20
1767

В Україні прийняли рішення про введення надзвичайного стану в галузі енергетики.

Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань в спорі з ПАТ «Газпром». Натомість, росіяни припинили поставки газу до України.

Шляхи вирішення проблеми шукали сьогодні, 2 березня 2018 року, під час наради із обласними енергопостачальними компаніями з питань врегулювання кризових ситуацій, що відбулася під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Зокрема, у віртуальній студії ПрАТ «Волиньобленерго» працював голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, - повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Так, зі слів Степана Кубіва, питання щодо постачання природного газу та забезпечення енергосистеми України відповідним ресурсом розглянули учора під час засідання РНБ. Опісля – на засіданні кризового комітету при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України – прийнято рішення про введення кризової ситуації рівня надзвичайної. Адже впродовж 4-5 днів у газотранспортній системі України за попередніми даними передбачено дефіцит у межах 15-20 млн кубів газу.

Зважаючи на те, що найбільшими споживачами газу є теплові електростанції, які генерують електроенергію – близько 24 млн кубів газу, саме тому запропонували головам облдержадміністрацій переглянути можливість переходу на мазут. Разом із тим, пропонують призупинити роботу освітніх закладів країни різних рівнів до 6 березня включно, а також переглянути можливість виробничих об’єктів про зменшення їх виробничого плану. Усі ці заходи дозволять зменшити споживання газу на місцях.

– В цілому ситуація складна, але контрольована. Незважаючи на введення надзвичайної ситуації, дефіциту газу для населення не буде. Що ж стосується об’єднаної енергосистеми України по забезпеченню електроенергією, ми працюємо в штатному режимі та ніяких обмежень немає. Ми справимося із поставкою електроенергії, навіть якщо вона буде збільшена до об’ємів, які можуть перекрити газ, – зазначив Степан Іванович.

Відтак, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області призначив позапланове засідання антикризового енергетичного штабу, де опрацюють детальний план дій у зв’язку із введенням кризової ситуації в країні.

Нагадаємо, що Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту та присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що Газпром має сплатити Нафтогазу близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024