У Володимирі відкрили перший в області інклюзивно-ресурсний центр

06 Березня 2018, 17:20
7276

6 березня у місті урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр – установу, яка максимально охоплюватиме реабілітаційними, дефектологічними, психологічними та соціальними, послугами діток з інвалідністю та одночасно виконуватиме роль міської психолого-медико-педагогічної комісії та консультації.

Центр створено для корекційної роботи з дітьми віком від 2 до 18 років, які мають різні види нозологій, тобто, обмежень за видами захворювань немає. Станом на день відкриття 22 сім’ї, які виховують діток з інвалідністю, оформили письмово заяви на прийняття дітей на обслуговування центру, але охочих набагато більше, - повідомляє прес-служба міськради.

На відкриття центру завітали міський голова Петро Саганюк та народний депутат України Ігор Гузь. Вони дякували директору установи Олені Токарєвій за самовіддану працю, завдяки якій початковий задум щодо створення реабілітаційного центру поступово трансформувався у ідею об’єднати служби та спеціалістів, які зможуть надати родинам, що виховують дітей з інвалідністю, повний спектр необхідних послуг.

І ось, коли розуміння необхідності створення інклюзивно-ресурсних центрів лише дійшло до Волині, у нас така установа уже запрацювала. Зусиль до цього доклали дуже багато людей.

У своєму виступі міський голова зазначив, що відкриття установи – це лише початок, адже потрібно ще багато зробити, щоб облаштувати і наповнити відремонтовані приміщення спеціальним обладнанням, тож на наступну сесію ініціюватимуть виділення коштів на ці цілі.

Власне, на цей час з місцевого бюджету виділено 326 276 грн на проведення ремонтних робіт та забезпечення заробітною платою працівників центру. Ще 174 518 грн  надійшло з державної казни за сприяння народного депутата Ігоря Гузя. Народний обранець чесно зізнався, що спочатку відкривати такий центр планували разом з Оленою Токарєвою у сусідньому місті, але далі планів це не пішло.

Натомість у Володимирі-Волинському на потреби сімей, що виховують діток з особливими потребами, відгукнулась міська влада: виділили приміщення, зробили ремонт, владнали установчі документи та сформували штат працівників. Ігор Гузь сприяв виділенню коштів на обладнання для роботи з дітьми, відгукнулись і меценати з-за кордону. І так спільними зусиллями вдалось досягнути результату, який бачимо на сьогодні.

Не могла стримати сліз щастя керівник громадської організації «Берег надії» Олена Кандиба. Вона, як ніхто інший вірила, що реабілітаційний центр таки запрацює у місті, задля цього разом з іншими батьками особливих діток йшла та стукала у двері тих, хто міг би допомогти у цьому.

Сьогодні вона дякувала всім причетним до створення установи та з хвилюванням і надією на співпрацю звернулась до працівників, яким батьки хай навіть на 2-4 години в день довірятимуть своїх діток.

Слід вказати, що на цей час у центрі виділено 9.5 ставок для штатних працівників. На конкурсній основі, окрім директора та бухгалтера, прийнято двох практичних психологів  та двох дефектологів. А от пошуки кандидатів на зайняття посад медичної сестри та реабілітологів іще тривають. Тим не менше, старт роботі даний. І з цього дня дітки матимуть змогу перебувати у чудовому пристосованому середовищі зі спеціалістами з колекційної роботи.

На знак цього маленька відвідувачка центру Аня старанно перерізала символічну стрічку, а вже за кілька хвилин зала наповнилась дитячим сміхом та захопленими вигуками: діти випробовували спортивні снаряди, з задоволенням пірнали у басейн з кульками, знімали з поличок яскраві розвивальні іграшки, грали хованки у м’яких будиночках та зосереджено займались такими звичними для дітвори  веселими і пізнавальними справами.

У цей день попереду їх чекало розважальне шоу та солодкий стіл, а усі наступні дні – нелегкі, але такі корисні корекційні заняття, зустрічі з друзями, спільні свята та щасливі посмішки батьків від кожного дитячого досягнення та навіть маленького успіху.

1

1

1

2
















 

Коментарі
06 Березня 2018, 23:32
Шановні! Не обманюйте, що директор Володимир-Волинського інклюзивно-ресурсного центру прийнятий на конкурсній основі. Такого конкурсу не було, а був лише для працівників центру- психологів, дефектологів, реабілітологів. А конкурс для директора повинен передувати конкурсу для працівників, бо згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 " Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр" директор центру призначається на посаду строком на три роки на кокурсній основі. А директор прийнятий з порушенням. А ще - під час конкурсу було прийнято 1 психолог, а де взявся ще один психолог і два дефектологи? Цікаво знати !!! І хочу ще сказати пану Свідерському, якщо скачує з інтернету чуже положення про конкурс з Чернігівської міської ради, то хоч би змінив на Володимир- Волинську. А то такого " мудриця" під час конкурсу ставив з себе...
Коментар
17/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024