Екстрене засідання: Як протидіяти поширенню кору, говорили у міськраді

31 Березня 2018, 20:20
2038

Як протидіяти поширенню кору, говорили у Володимир-Волинській міськраді на екстреному засіданні

31 березня у міській раді відбулась екстрена нарада за участі міського голови Петра Саганюка, його першого заступника Ярослава Матвійчука, голови РДА Наталії Василець, представників об’єднаних територіальних громад, керівників галузей освіти та медицини у місті і районі, директорів усіх навчальних закладів, фельдшерів ФАПів, інших спеціалістів, - про це йдеться на сайті міськради.

До проведення наради долучились начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, начальник управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна, начальник управління цивільного захисту ОДА Олександр Блащук, в.о. директора ДУ “Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України” Наталія Янко.

Як зазначив на початку наради Петро Саганюк, терміновий збір усіх причетних до протидії поширенню інфекційних хвороб викликаний тим, що станом на сьогоднішній день у Володимир-Волинському територіальному медичному об’єднанні зафіксовано 7 пацієнтів із підозрою на кір.

По двоє дітей є учнями місцевого ВПУ та ЗОШ №2, по одному – у гімназії, 5 школі та селі Зимно. Географія обширна, ці діти мали контакти з багатьма оточуючими, тож необхідно зробити усе можливе, аби поширення хвороби було якнайменшим.

Про те, що захворювання на кір виявлені у нашому місті та сусідньому Турійському районі, розповів Ігор Ващенюк. Тож оперативно бригада спеціалістів з області виїхала на місця, аби надати консультації, відповісти на питання освітян, батьків дітей, які відвідують навчальні заклади, де виявлено випадки хвороби.

Наталія Янко надала інформацію щодо інкубаційного періоду кору, що становить аж три тижні, його симптомів  та лікування. Вона також вказала, що основними ризиками поширення інфекції є відмова багатьох батьків від щеплень, зрив своєчасної імунізації. А в той час хвороба нелегка – при ній фіксується 4% летальних випадків, а специфічного лікування просто не існує.

Про посилення заходів з доукомплектування необхідними засобами мед установ, роботу з пацієнтами, у яких виявлено симптоми кору, доповів головний лікар ТМО Олександр Клачук.

За словами медиків, на цей час проводиться робота по епідспостереженню за контактними особами у родинах хворих, навчальними колективами у ВПУ. Так як у школах розпочались канікули, спостереження ведуться за місцем проживання пацієнтів. Щодо можливості швидкого профілактичного вакцинування, то Олександр Клачук зазначив, що на сьогодні у ТМО є порядка 490 доброякісних вакцин, отже, щеплення можуть зробити усім, хто звернеться.

Міський голова, підсумовуючи засідання, дав доручення медичним працівникам провадити широку роз’яснювальну роботу серед населення, аби люди знали, як себе поводити у ситуаціях виявлення хвороби, куди звератись, щоб пройти щеплення.

У галузі освіти буде вжито ряд додаткових заходів з протидії поширенню інфекційної хвороби, зокрема, обмежать відвідування гуртків та секцій, відмінять і заплановані масові заходи.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024