Обливаний понеділок: весняне очищення та духовне пробудження

09 Квітня 2018, 11:00
2302

Понеділок після Великодня в Україні називають "поливальним" або "волочильним". Понеділкові обряди діляться на два окремих дійства: відвідування знайомих ("нести пиріг"), що й дало назву "волочильного понеділка", та обливання водою - "поливаний понеділок".

У Великодній понеділок люди ходили одне до одного на гостину - здійснювали своєрідний ритуальний обхід односельців: христосовалися й обмінювалися писанками, - пише 112.ua 

Хрещеники ходили на гостину до хрещених батьків, а онуки - до бабусь, несучи їм гостинця - пирогів і яєць. Діти-"христосовальники", зібравшись у групки, "несли пиріг" родичам і сусідам. Беручи зав'язані в клунку калачі і яйця, хрещені батьки та інші родичі дякували й просили передати уклін батькам. При цьому своєю чергою клали дітям у вузлик печиво, ковбасу, яйця та інші освячені напередодні в церкві смаколики.

Традиція обливання водою дала ще одну назву цьому святковому дню - "поливаний понеділок". Обливати когось або самого себе водою на великодньому тижні - це стародавній звичай, пов'язаний із весняним очищенням водою. Цей звичай існує (або донедавна існував) і в інших європейських народів. Так, серби у великодню суботу обливають водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють "нечисту силу". У Боснії цього дня купаються в джерельній воді.

В Україні у понеділок парубки обливають дівчат водою - "очищаються". Вважалося, якщо хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то для неї це є ганьбою. Зазвичай хлопці ходили "зграями", заходили до будинку, де була дівчина, і просили батьків, щоб дівчина вийшла на вулицю. Батьки раділи, що їхній будинок не обходять поливальники, адже це означало, що є надія на весілля. У деяких регіонах дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою.

У Західній Україні звичай обливати дівчат водою у великодній понеділок зберігся досі. Часто можна побачити, що хлопці обливають усіх перехожих, і це стає схожим на звичайне хуліганство.

Примітно, що в давнину обливалися тільки в селах, серед городян цієї традиції не дотримувалися. До того ж обливати можна тільки до обіду, а друга половина понеділка повинна бути присвячена культурній програмі.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024