Міжнародний пунк пропуску «Устилуг» засвітився в черговому скандалі

24 Квітня 2018, 11:30
2843

На Волині спалахнув скандал через компрометуючі заяви митника, який стверджує, головний фіскал області налагодив незаконну схему ввозу товарів із сусідньої держави – начебто з Польщі йдуть забиті товаром машині, а на митниці їх реєструють, як порожні.

На самих же міжнародних пунктах пропуску усе це заперечують, ідеться в сюжеті ТСН.

На пункті пропуску «Устилуг» ваговозам проїзд заборонено, а от мікроавтобусів він обслуговує до двох десятків за день. Микола каже, що до Польщі їздить постійно – по продукти. Без сплати мита таким, як Микола, можна провезти товару до 50 кілограмів або до 500 євро. За все, що понад, згідно закону, треба платити податок. Однак працівник митниці твердить, що на кордоні діяла схема, за котрою машини з товаром позначалися порожніми, а хабарі за це осідали в кишенях працівників органів контролю.

"Суми можуть коливатися від 200 до 1000 доларів на одній машині, дивлячись який товар. Інспекторський склад просто заляканий, йому довели план, так званий нелегальний план збору цих грошей, і як хочеш – у кінці місяця маєш здати", - твердить головний державний інспектор відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС Петро Євтушок. 

Він запевняє, що коли дізнався від колег про цю схему, одразу пішов до керівництва, а коли ті не повірили – до поліції і журналістів. Євтушок оперує фотографіями, що підтверджують корупцію на пункті пропуску «Устилуг». 

«Начальник митниці дав вказівку фотографувати буси для того, щоб контролювати. Ну, було всяке, це ж митниця. Контрабанду на митниці ніхто ще не поборов, і ніхто її не поборе. Я за всі роки такого не бачив, щоб сам начальник митниці давав такі вказівки», - каже інспектор.

Однак такі докази ставлять під сумнів колеги Євтушка. "Якби на світлинах були хоч якісь ознаки того, що це було зроблено в "Устилузі". Ми не знаємо, можливо, це автомобілі, які були сфотографовані біля якогось складу. Фактів, що щось пропускається, як порожнє, у Волинській митниці зафіксовано не було. Те, що там з’явилися якісь інформаційні вкидання, то нічим не підтверджені станом на сьогодні факти", - каже головний державний інспектор з питань доступу до публічної інформації Волинської митниці ДФС Валентина Черниш.

На митниці переконують, що схема, про яку розповідає їхній колега, неможлива, адже в будь-який момент на пункт пропуску можуть наскочити контрольні органи. Внутрішня безпека митниці розпочала службове розслідування, але до звинувачень ставиться скептично.

"Якщо хтось захоче утворити якийсь злочин, це треба буде домовлятися, напевно, що зі всією Україною", - каже головний державний інспектор із запобігання та виявлення корупції Волинської митниці ДФС Ігор Костюк.

Підтвердити чи спростувати існування чорної схеми могло б порівняння українських та польських баз на митницях: скільки авто з вантажем виїжджало з Польщі та чи "губили" вони товар на українській стороні. Щоби посприяти цьому, голова Волинської облради звернувся з офіційним листом до генконсула сусідньої держави. Запит до польської сторони надіслала і внутрішня безпека митниці, але відповіді поки що немає.

Утримався від коментарів і керівник Волинської митниці ДФС. "Волинська митниця ДФС не має підстав коментувати чутки, давати оцінки суб’єктивним твердженням чи діям окремих громадян або посадових осіб місцевого самоврядування", - пояснив він. Однак сам Євтушок запевнив, що готовий відповісти за свої слова, бо переконаний у власній правоті. Митник уже написав заяву до прокуратури, там відкрили провадження та скерували матеріали справи до СБУ.

Кореспондент ТСН Анна Махно 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024