Надія є: Гройсман надіється модернізувати МПП «Устилуг» за гроші Євросоюзу

13 Травня 2018, 11:15
1588

Уряд працює над юридичними питаннями, щоб завершити проект модернізації пунктів пропуску на кордоні України з країнами Євросоюзу, від фінансування якого в лютому 2018 року відмовилася європейська сторона.

Про це каналу "112 Україна" сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 11 травня в Ужгороді.

«Цей проект розпочинався у 2007 році. Потім за нього так недолуго бралися декілька разів... Сьогодні є величезні юридичні складності. Тобто у нас є гроші, щоб його завершити, але юридичні складності в тому, що фактично запланована вартість зросла в рази, і ми сьогодні не можемо дофінансувати цю збільшену вартість. І ми шукаємо в суто юридичній площині, яким чином це зробити. Уважаю, що безвідповідально в ті часи влада підійшла до цього питання. І таких проектів дуже багато. Нам потрібен час і ми розбудуємо інфраструктуру", – сказав Гройсман.

У лютому стало відомо, що Євросоюз припиняє фінансування проекту з модернізації та будівництва українських прикордонних контрольно-пропускних пунктів через затримки з реалізацією. Вартість програми – €29,2 млн. ЄС уже виділив Україні приблизно €10 млн, але вона використала тільки €2 млн. Невитрачені гроші Київ має повернути на рахунки Єврокомісії.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з повноцінною реалізацією проекту не впоралася Держфіскальна служба, і пообіцяв провести з європейською стороною переговори про початок нової програми модернізації прикордонної інфраструктури.

Віце-прем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе припустила, що Україна не буде повертати витрачені кошти, але ЄС може виділити менше грошей на майбутні проекти.

У межах проекту, як повідомила прес-служба ДФС, повинні були:

  • реконструювати пункт пропуску «Устилуг» (Волинська область, кордон із Польщею), вартість – майже €5,5 млн;
  • облаштувати і передати обладнання пунктам пропуску "Рава-Руська", "Краковець", "Шегині" (Львівська область) та "Ягодин" (Волинська область) на українсько-польському кордоні, вартість – майже €2,2 млн;
  • реконструювати пункти пропуску "Красноїльськ" та "Дяківці" (Чернівецька область, кордон із Румунією), вартість – майже €3,6 млн;
  • модернізувати пункт пропуску "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні, вартість – майже €4,1 млн;
  • реконструювати пункт пропуску "Лужанка" та побудувати павільйон оформлення каноїстів у пункті пропуску "Вілок" (Закарпатська область, кордон з Угорщиною), вартість – майже €7,6 млн.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024