Поліція штрафуватиме водіїв, які паркують свій транспорт на берегах Шацьких озер

31 Травня 2018, 08:30
1390

Поліція каратиме водіїв, які паркуватимуть свої автівки на берегах Шацьких озер.

Справа в тому, що до Шацького відділення поліції в травні почастішали випадки повідомлень про залишення чи стоянку авто-, мото-транспорту в прибережних смугах біля озер краю. Передбачається, що чисельність подібних фактів буде тільки збільшуватись, оскільки літній сезон відпочинку лише починається, - повідомляє Шацьке відділення поліції у Facebook.

Тому з метою виховання в населення правосвідомої поведінки, формування поваги до навколишнього середовища, прагнення збереження чистоти Шацьких озер та Шацького національного природного парку, а також з метою попередження протиправних дій мешканцями Шацького району та гостями краю ЗВЕРТАЄМО УВАГУ:

- відповідно до ст. 88 Водного кодексу України прибережна захисна смуга встановлюється по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води шириною: для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Статтею 89 вказаного кодексу у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

- будівництво будь-яких споруд, у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

- миття та обслуговування транспортних засобів і техніки.

Законом України «Про природно-заповідний фонд України» (ст. 64 закону) встановлено, що відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд несуть особи, винні у: нецільовому використанні територій та об'єктів природно-заповідного фонду; порушенні вимог щодо використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду; перевищенні допустимих хімічних, фізичних, біотичних та інших впливів і антропогенних навантажень; псуванні, пошкодженні чи знищенні природних комплексів територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Отже, у випадках виявлення фактів залишення чи стоянки авто-, мото-транспорту, його миття в прибережних смугах, що є порушенням вимог Водного кодексу України, Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та Кодексу України про адміністративні правопорушення, винуватець буде притягнутий до адміністративної відповідальності за порушення ст. 59 (порушення правил охорони водних ресурсів) КУпАП, за що передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Надіємося, що кожен з нас стане на шлях захисту унікальної природи Шацьких озер та буде законослухняним громадянином.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39