1 червня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

01 Червня 2018, 09:00
1415

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 1 червня, розпочалося літо! Найкращих вам вражень ві цієї сонячної пори!

День ангела святкують Анастасія, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Георгій (Юрій), Гнат, Дмитро, Іван, Іполит, Максим, Матвій, Митрофан, Микола, Михайло, Павло, Сергій.

У світі відзначають Міжнародний день захисту дітей — святкується щорічно 1 червня. Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Народні прикмети на 1 червня:

  1. Якщо перші два дні червня йде дощ – весь місяць сухим.
  2. Якщо холодно у цей день, то наступні 40 днів будуть холодними.
  3. Вранці не випала роса — буде дощ.
  4. Дрібний дощ у цей день — ознака сталого негоди.
  5. Якщо в цей день чистий схід сонця, буде гарний налив жита, а якщо день дощовий і похмурий, то буде хороший урожай льону.
  6. Ворони сідають дзьобами в одну сторону — до сильного вітру.

Цей день в історії:

  • 794 — король Карл Великий відмовився підкоритися рішенням VIII Вселенського собору 787 року, що стосувалися поклоніння іконам — на соборі франкських богословів, що проходив у Франкфурті-на-Майні, він утвердив свою незалежність від Візантії, попри те, що це йшло в супереч волі папи Адріана I.
  • 1494 — у казначейських звітах Шотландії зафіксована перша письмова згадка про шотландське віскі. Винокуром був монах Джон Кор.
  • 1533 — короновано Анну Болейн, нову дружину англійського короля Генріха VIII.
  • 1652 — почалася битва під Батогом між союзною армією Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Мартина Калиновського. Була однією з важливих подій в ході Хмельниччини і завершилася перемогою союзників.
  • 1831 — під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.
  • 1845 — зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба — він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія-Лондон) за 55 днів.
  • 1862 — рабство в США заборонене на всій території країни.
  • 1935 — у Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів і обов'язкову здачу екзаменів на водійські права.
  • 1938 — у США вийшов 1-е число журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився славнозвісний нині Супермен. Авторами коміксу були Джеррі Сігел і художник Джо Шустер.
  • 1943 — над Біскайською затокою німці збили літак, в якому, на їхню думку, з Ліссабона до Лондона летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді ж це був звичайний цивільний літак, всі пасажири котрого загинули, включно з англійським актором Леслі Говардом, славетним виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у фільмі «Розвіяні вітром».
  • 1946 — за вироком трибуналу у Бухаресті страчено пронацистсього диктатора Румунії (1940—1944) 64-річного генерала Йона Антонеску.
  • 1969 — у Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.
  • 1980 — почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), який, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі «до кінця цього світу».
  • 1990 — на екрани США вийшов фільм «Згадати все» за участю Арнольда Шварценегера.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39