Володимирщина: власників земельних ділянок просять негайно переоформити документи

11 Червня 2018, 15:32
4926

Мешканців Володимир-Волинського району попереджають, що державні акти на земельні частки (паї) без кадастрових номерів необхідно переоформлювати.

Про це повідомила заступник начальника міськрайонного управління у Володимир-Волинському районі та місті Володимирі-Волинському Головного управління Держгеокадастру Оксана Гжиб.

- Якщо у вас є державні акти на право власності на земельну ділянку, але цій ділянці не присвоєний кадастровий номер - це означає, що відомості про таку земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру. Звичайно, такі державні акти є чинними і право власності на земельну ділянку, посвідчену даним правовстановлюючим документом охороняється державною, але відсутність присвоєного кадастрового номеру земельній ділянці, відсутність інформації про землю в Державному земельну кадастрі істотно впливає на ступінь її обігоздатності. Згідно статті 132 Земельного кодексу України кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою правочинів щодо переходу прав на них, - інформує посадовиця.

Як повідомляє Оксана Гжиб, за відсутності інформації про земельну ділянку в ДЗК власник землі не зможе її продати, подарувати, обміняти, передати іншій особі в оренду або на правах емфітевзису, суперфіцію, встановити щодо неї земельний сервітут, отримати кредит під заставу земельної ділянку.

Власники земельних ділянок, яким присвоєні кадастрові номери, отримують всі три правомочності власника (володіння, користування та розпорядження), адже законодавство надає повноцінний правовий захист власникам лише тих земельних ділянок, відомості про які внесені до ДЗК.

Наприклад, якщо на певній території неправомірно виділено більше земельних ділянок, ніж площа самої території, то права на них збережуть лише ті з їх власників, чиї ділянки мають кадастрові номери.

Важливість присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці також обумовлена наявністю численних випадків подвійної реєстрації.

Що ж необхідно зробити власнику земельної частки (паю) для внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру (її державної реєстрації)?

- По-перше, необхідно звернутися до суб’єктів, які згідно ст. 26 Закону України „Про землеустрій” можуть бути розробниками документації із землеустрою за виготовленням технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Розроблення документації здійснюється на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником такої документації із землеустрою. Максимальний термін виконання даних робіт – 6 місяців.
З переліком розробників документації із землеустрою, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру) (http://land.gov.ua) або в територіальному органі Держгеокадастру за місцем знаходження земельної ділянки (Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, Міськрайонне управління у Володимир-Волинському районі та м. Володимирі-Волинському.
Складання технічної документації із землеустрою передбачає, що інженер-землевпорядник має визначити точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати та скласти кадастровий план земельної ділянки. Це необхідно для того, щоб внести відомості про земельну ділянку до Державного земельного кадастру. Надалі це дозволить, при потребі, відновлювати межі ділянки і краще захистити право на землю. Технічна документація буде виконана у паперовій формі та у формі електронного файлу, - пояснює заступник начальника міськрайонного управління.

Окрім того, власнику земельної ділянки варто звернутися до державного кадастрового реєстратора через Центр надання алдміністративних послуг із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Якщо інше не передбачено договором про розроблення документації, до цього органу має звертатись розробник документації. До заяви додається розроблена технічна документація із землеустрою у паперовому вигляді та у формі електронного документу. За результатами розгляду заяви, що здійснюється державним кадастровим реєстратором не більше 14 днів, земельна ділянка реєструється у Державному земельному кадастрі, а власнику видається Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номеру. Ця послуга надається на безоплатній основі.

- І насамкінець, власнику слід звернутись до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно, що знаходиться в Центрі надання адміністративних послуг, із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Подана власником земельної ділянки заява протягом 5 робочих днів розглядається Державним реєстратором, за наслідком чого заявнику видається Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, - пояснює посадовиця.

Більш детальну інформацію можна отримати в міськрайонному управлінні у Володимир-Волинському районі та м. Володимирі-Волинському Головного управління Держгеокадастру у Волинській області за адресою: вул. О. Хохол, 22, м. Володимир-Волинський , Волинська область, 44700, тел. (03342) 2-16-64, 2-13-41, 2-28-09.

Нагадаємо, у місті Устилуг немає вільних земельних ділянок для індивідуального будівництва.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39