На Володимирщині знайшли старі єврейські надгробки

11 Червня 2018, 19:58
3142

На території Володимир-Волинського району днями було знайдено мацеви - надгробки з єврейських могил. Кажуть, що вивезти їх могли з обійстя, де розпочалося будівництво, а такі знахідки минулих літ могли додати господарям чимало клопоту.

Майже кримінальну історію про знайдені у полі мацеви, розповів директор Володимир-Волинського історичного музею Володимир Стемковський на своїй сторінці у Facebook. 

«Декілька днів тому до Володимир-Волинського історичного музею подзвонила жителька міста, краєзнавець Наталія Грабарчук – Цинкаловська. 

Зі слів Наталії Назарівни, працівники музею дізналися, що у полі, поблизу села Сілець, Володимир-Волинського району, агроном місцевого сільськогосподарського підприємства Олександр Дмитрук, виявив кам’яні плити з незрозумілими написами – криптограмами, чи то арабською чи то єврейської мовами. 

Жителів Сільця насторожило те, що поруч цих надгробків знаходився килимок та залишки багаття,і тому виникла необхідність у детальному фаховому огляді знахідок і самого місця їхньої локації. Адже не знаючи в деталях предмету вивчення можна будувати чимало різних версій, зокрема здійснення невідомих обрядів, мародерство на могилах, виявлений старий цвинтар тощо», - повідомляє директор музею. 

Через декілька годин після цього дзвінка директор музею Володимир Стемковський, спільно з представниками правоохоронних органів виїхали до Сільця.

«За півтора – два кілометра від села у неглибокому рові – видолинку під деревами поруч грунтової дороги , знаходилося акуратно викладені надгробки з написами єврейською мовою. Біля яких дійсно лежав шматок килимка, та під фрагментом каменю - мішок з двома парами робочих рукавиць – килимок вірогідно слугував як пакувальний матеріал, аби плити не терли багажник авто. 

Всього, разом з фрагментами, виявлено чотирнадцять надгробних плит. Залишається загадкою те, яким чином вони потрапили у поле, хто і для чого їх вивіз . Одна із версій – невідомий власник на невідомій для нас ділянці розпочав будівництво, і аби не наражатися на осуд сусідів чи знайомих, що будує на старому цвинтарі, а також, що дуже важливо, не підпадати під відповідні Статті Кримінального кодексу України, весною чи літом минулого року, або ще раніше, вивіз старі надгробки подалі від людського ока…На наступний день, знайдені предмети, житель Володимир – Волинського, Володимир Музиченко, перевіз на зберігання до єврейської каплички у парку Ю. Гагаріна», - йдеться у дописі.

Володимир Стемковський пише, що Володимир-Волинськи історичний музей вдячний жителям села Сілець за надану інформацію, а також звертаємося з проханням оперативно повідомляти про подібні знахідки - залишків могильних плит та старих сільських цвинтарищ.

Фото - Володимир Музиченко








 

Нагадаємо, на Володимирщині всерйоз задумались над тим, як вберегти пам’ятки архітектури, археології та історії місцевого значення.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024