На Володимирщині перевірили, чи законно користуються землею

14 Червня 2018, 16:01
1601

Вчора директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко під час апаратної наради в голови облдержадміністрації проінформував про розвиток сільськогосподарської галузі та акцентував на проблемних питаннях.

Окремо директор департаменту зупинився на ситуації щодо використання земель у Володимир-Волинському районі, - інформують в департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Як повідомив директор департаменту, на сьогодні Зарічанською ОТГ передано 147 ділянок загальною площею 1506 га. В червні запланована передача земель на території Зимнівської ОТГ – орієнтовно 108 ділянок площею 123 га. Передача землі Оваднівської ОТГ готується в липні – орієнтовно 1100 га 99 ділянок. 

Паралельно із підготовкою і передачею земель працює земельна інспекція.

Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області протягом 2018 року було проведено 14 перевірок дотримання вимог земельного законодавства на земельних ділянках загальною площею 207,7696 га., які розташовані на території Володимир-Волинського району. За результатами здійснення заходів державного контролю за використанням та охороною земель виявлено 7 порушень:

  1. Устилузька міська рада - земельна ділянка, орієнтованою площею 24 га, самовільно зайнята та обробляється невстановленими, матеріали справи передано до правоохоронних органів 19.03.2018 року;
  2. Устилузька ОТГ (Стенжаричівська сільська рада) - земельна ділянка загальною площею 39,8 га є самовільно зайнятою невстановленими особами. Матеріали справи направлені до правоохороних органів 12.02.2018 року;
  3. Устилузька ОТГ (Стенжаричівська сільська рада) - земельна ділянка сільськогосподарського призначення (пасовище) засаджена багаторічними насадженнями. 
  4. Зимнівська сільська рада - земельні ділянки загальною площею 25,87 га, що перебувають у користуванні СГ ТзОВ «Луга», самовільно зайнятті невстановленими особами. Матеріали справи передано до Головного управління національної поліції Волинської області;
  5. Зимнівська сільська рада - земельна ділянка площею 5 га самовільно зайнята. На гр. Янчука М.І. складено протокол про адміністративне правопорушення та нараховано шкоду на загальну суму 6717, 43 грн, та накладено штраф у розмірі 170 грн, а також винесено припис щодо усунення виявлених порушень;
  6. Зарічанська ОТГ (Ласківська сільська рада) - земельна ділянка сільськогосподарського призначення (пасовище) розорена. На гр. Мєдрик Яна складено протокол про адміністративне правопорушення та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу на суму 340 грн., видано припис;
  7. Зарічанська сільська рада - самовільне зайняття земельних ділянок, загальною площею 5 га. Складено протоколи на гр. Федюка Р.М. розраховано шкоду на загальну суму 6717,43 грн. та накладено штраф у розмірі 340 грн., а також винесено приписи щодо усунення виявлених порушень.

Наведені факти свідчать про те, що місцеві органи не зацікавлені у законності використання земель, а відповідно і додаткових надходженнях до бюджетів. 

27.07.2015 року зареєстровано договір оренди між жителем м.Володимир-Волинський Семенюком Олександром Вікторовичем та Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області для створення фермерського господарства.

     Семенюк О.В. має в обробітку 103,8 га землі, в тому числі:

  • 31,86 га рілля;
  • 18,7 га сіножатті;
  • 53,2 га пасовища

Вся земля використовується як рілля.

Станом на 12.06.2018 року фермерське господарство не створене. Фермерське господарство не зареєстровано в місячний термін, землю необхідно вилучати. Декларація про доходи – відсутня, ПДФО – не сплачено, військовий збір також не сплачено, - констатують у департаменті.

Також було озвучено, що цей факт виявилено спільно з головою Володимир-Волинської райдержадміністрації Наталією Василець 11 червня під час зустрічі в Оваднівській ОТГ.

Нагадаємо, представники контролюючих органів інформують, що у Володимир-Волинському районі зафіксували масове захоплення земельних ділянок.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024