Володимир-Волинський район заполонили небезпечні рослини

28 Червня 2018, 10:00
2679

Борщівникове засилля на Волині.

Зарослі цієї небезпечної рослини подекуди схожі на малі джунглі. Контакт із нею може вкласти на лікарняне ліжко, а ігнорування безпекою - вбити.

Більше про зеленого «хижака» – у сюжеті Сфера-ТВ. 

На відео – об’їзна дорога з Нововолинська на Володимир-Волинський. Борщівника тут – цілі хащі.

Він близько підійшов до дороги. Знищити рослину мав облавтодор, але жодних слідів боротьби зі шкідником не видно.

Тепер, кажуть, це не їхня проблема, бо з 18 червня дорогою опікується ковельське шляхо-будівне управління №63. Тому заступник начальника Служби автодоріг Волині Юрій Ришкевич уже зобов’язав керівника Олександра Вілішука до 5 липня скосити зарослі.

Роботу прийматимуть наприкінці липня. Юрій Ришкевич каже, що боротьба з борщівником – це обов’язок місцевих громад і власників угідь, адже поширюється рослина з полів. 

Механічне знищення не дасть бажаного тривалого результату, пояснюють на біологічному факультеті Східноєвропейського національного університету. Борщівник розмножується насінням і популяція збільшується надто швидко.

Біологи розповідають, що сік борщівника може проникати на шкіру навіть через тонкі рукавчики. Найперша допомога – змити й звернутися в найближчу лікарню, щоби оцінити стан пошкодження шкіри. Тому вирушаючи на природу, варто мати з собою принаймні, вологі серветки.

Якщо ушкодження глибокі, пацієнту можуть навіть пересаджувати шкіру. При потраплянні на слизову оболонку можливий набряк, який може призвести спочатку до звуження голосової щілини, а далі й до трагічніших наслідків.  

Торік у Волинський опіковий центр з опіками від борщівника потрапило 11 волинян.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024