Нам би в них повчитись, або Як у сусідній Польщі держава «збирає» дітей до школи

08 Серпня 2018, 14:58
Підготовка до школи 3690
Підготовка до школи

Серпень – «гаряча» пора для батьків школярів. Одні на «останню копійку» споряджають своїх дітей до школи. Інші, не шкодуючи грошей, купують своїм школярикам усе, що треба і не треба. Мовляв, нехай дитина має. А держава в той час і у «вус не дує», що може теж якимось боком брати участь у зборах дітей до школи. Бо є родини в яких на елементарні зошити грошей у батьків не вистачає, вже не йдеться про дорогі кросівки чи шкільну форму.

Натомість у сусідній Польщі Уряд цьогоріч допоможе зібратися до школи кожній дитині.

Уряд Польщі ввів в дію нову програму, яка гарантує додаткові 300 злотих для кожної дитини, яка відвідує школу.

Програма має назву «Гарний старт» і діє для кожного учня — незалежно від суми доходу сім’ї.

Вперше учні отримають соціальну допомогу у цьому році. Виплати дістануть близько 4,6 мільйонів учнів.

Ця допомога доступна раз на рік для дітей, які починають навчальний рік, і надається дітям до 20 років. Діти-інваліди отримуватимуть такі виплати до досягнення 24-річного віку.

Задля того, щоб отримати допомогу, потрібно надіслати заявку. Це робить один з батьків дитини — мама або тато, опікун або фактичний опікун дитини, а у випадку дітей в прийомних сім’ях — прийомні батьки.

Прохання про надання соціальної допомоги «Гарний старт» можна вже подавати з 1 липня на сайті Міністерства у справах сім’ї, а з 1 серпня — традиційним способом (паперовим) в державне управління за місцем проживання.

Батьків польських школярів попереджають, що заявку необхідно буде подавати до 30 листопада кожного року.

Не факт, що всі родини отримають цю допомогу до 1 вересня, проте вона ніде не пропаде і її можна буде забрати і у вересні, жовтні чи листопаді. Все залежить від того, коли батьки надіслали заявку.

Довідково: Державну допомогу отримають 4 мільйонів 600 тисяч дітей, що виховуються у 3 мільйонів 400 тисяч сім’ях. Вартість надання послуги оцінюється приблизно в 1,4 млрд злотих на рік.

Слід зауважити, що соціальна допомога «Гарний старт» звільнена від оподаткування. Кошти з допомоги не включають до загального доходу сім’ї при оформленні інших державних допомог.

Заявки на отримання допомоги приймаються тими ж установами, які зараз надають послуги з догляду за дітьми в рамках програми «Сім’я 500+».

До речі, це програма, яка теж повинна зацікавити наших урядовців.

Кожна родина, яка має більше однієї дитини отримує по 500 злотих щомісячно на 2, 3 і кожну подальшу дитину.

Ця програма теж діє незалежно від доходу громадян. Польські урядовці дійшли висновку, що на перевірку матеріальної спроможності родини піде дуже багато часу та коштів, а тому вирішили давати гроші кожній родині, яка має двоє і більше діток. Мовляв, батьки знають на що витратити ці кошти.

Хоча і в сусідній Польщі трапляються випадки, коли батьки в багатодітних родинах ведуть аморальний спосіб життя і не за призначенням використовують допомогу «500+». Тоді в справу втручаються соціальні служби.

Довідково: 300 польських злотих це в середньому 2 тисячі гривень. 500 злотих – в середньому 3, 500 гривень.

Слід зауважити, що для поляків 300 злотих – це недостатня сума, аби зібрати дитину до школи. Для прикладу, спортивний костюм та кросівки можуть разом потягнути на суму більшу за сто злотих. Стільки ж, а може й більше, обійдеться шкільна форма та взуття. Плюс - шкільний рюкзак та шкільне приладдя. Хоча і тут сусідам більше поталанило, ніж нам. В них дуже розвинута система різноманітних акцій та знижок. Наприклад, в останній місяць літа в деяких крамницях та супермаркетах знижки можуть сягати 50-70%. Українцям, особливо мешканцям невеличких провінційних містечок, таке, можна сказати, і не «снилось».

300 злотих ніби й невелика сума, проте більшість поляків все ж завдячують своєму Уряду. Власне, саме за турботу.

Коли ж буде «турбуватись» за маленьких і великих українців наш Уряд, невідомо. Якщо в країні є ще люди, які отримують менше мінімальної заробітної плати (3 740 грн.), а прожитковий мінімум навіть до двох тисяч не дотягує, то нам, аби наздогнати хоч якісь європейські стандарти, знадобиться ще чверть століття.  

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024