Кілька сіл Володимирщини виступили проти об'єднання із Війницею

13 Серпня 2018, 12:44
Разом із помічником нардепа, на прийомах був присутній голова сілсьької ради Юрій Ковальчук 3193
Разом із помічником нардепа, на прийомах був присутній голова сілсьької ради Юрій Ковальчук

Днями жителі сіл Міжлісся, Бегета, Хворостів та Яковичі, Березовичівської сільської ради, окрім інших проблем, підняли питання децентралізації та майбутнього об’єднання із Війницею Локачинського району.

Говорили про це під час виїзного прийому Вікторя Хиця, помічника нардепа Ігоря Гузя, - інформує БУГ.

Разом із помічником нардепа, на прийомах був присутній голова сілсьької ради Юрій Ковальчук. Чоловік розповів селянам кожного населеного пункту хронологію подій та як трапилося, що будуть об’єднуватися із Війницею. Головний аргумент голови був в тому, що він не міг піти проти волі понад 500 людей, які підписалися під листом і вимагали об’єднатися із селом сусіднього району. Процес наразі активно просувається і на жителів села чекають вибори.

В селі Міжлісся, люди говорили, що не знали про збори і не змогли приїхати, щоб висловити свою думку. Мешканці села Межилісся стверджують, що їм краще об’єднатися із Оваднівською громадою та навіть висловили ідею доєднатися лише своїм село, проте це заборонено законом.

Що робити нам, коли нас тут лише 100 людей живе, а в Березовичав в рази більше. Ми не хочемо громади із Війницею, – говорили селяни.

В селі Бегета, мешканці також почали говорити за об’єднання, адже за словами людей, в селі нічого не робить, коли їх родичі живуть в селах де вже об’єдналися, то там ставлять майданчики, ремонтують школи, садочки, ФАПи.

Ті збори були в неділю зранку. А в неділю ми ходимо до церкви. Ми про них дізналися лише потім. Чому нас ніхто не проінформував раніше. Ми б приїхали, – стверджували жителі Бегети.

Щоправда мешканці села Бегета розділилися в думках до якої громади приєднуватись: чи до Зимнівської чи до Оваднівської. Основне. що хотіли залишитися в межах Володимир-Волинського району.

В наступному селі – Хворостів, ситуація склалася ще більш заплутано. Жінки стверджували, що їм не пояснили за що ставлять підписи. Селянки готові відстоювати свою позицію та хотіли повернути ситуація. Тому запитали в голови сільради, що повинні зробити, аби їх підписи були визнані не  дійсними. А також захотіли перевірити списки. Мовляв, були випадки, коли приходили до сусідів, яких не було вдома і замість їх ставили “утримався”.

Було домовлено, що жительки Хворостова напишуть звернення до голови сільської ради та розпишуть всю ситуацію зі попереднім збором підписів і будуть визнавати їх не дійсними.


В селі Яковичі, окрім питання відкриття магазину та діяльності місцевого фермера, також говорили, що люди проти об’єднання із Війницею та вони хочуть доєднатися до Зимнівскої ОТГ.

Із п’яти сіл, які відвідали помічник нардепа Гузя Віктор Хиць та голова сільради Юрій Ковальчук, лише жителі села Бобичі говорили, що вони хочуть увійти до Війницівської громади. Хоча тут жителів більше турбує питання перевезень, стану доріг, виплат допомоги.

Як підсумував голова сільради пан Ковальчук, якщо селяни захочуть то вони можуть створити ініціативну групу та процес об’єднання із Війницею Локачинського району все ще можна зупини.

Нагадаємо, днями відбулась зустріч директора Володимир-Волинської міськрайонної філії Волинського обласного центру зайнятості Наталії Уколової з головами об’єднаних територіальних громад Володимирщини.



 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024