Володимирчан попереджають про негативні наслідки «тіньової» зайнятості

08 Вересня 2018, 12:30
Легальні трудові відносини - гарантія соціальної захищеності 1833
Легальні трудові відносини - гарантія соціальної захищеності

Легальні трудові відносини - гарантія соціальної захищеності.

Тіньова зайнятість в Україні (використання праці найманих працівників без укладання трудової угоди й тіньова заробітна плата) в останні роки стрімко поширюється, охоплюючи значну кількість робочих місць, - йдеться на сторінці Володимир-Волинської  міськрайонної філії Волинського центру зайнятості в Facebook.

Адже чимало громадян живуть нинішнім днем, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин. Працюючи нелегально мало хто із працівників замислюється над тим, що отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, він позбавляє таким чином себе соціальних виплат та гарантій.

Легальні трудові – це також соціальна відповідальність роботодавця перед працівником та державою. Роботодавцям потрібно пам’ятати , що за використання нелегальної найманої праці передбачена фінансова (штрафні санкції), адміністративна та кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Так, трудовий договір - це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Тому офіційне або легальне працевлаштування передбачає укладення трудового договору між найманим працівником та роботодавцем. 

Легальна зайнятість – це захист від незаконного звільнення, безпечні та здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена легальна зарплата (не нижча від визначеної законом), оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності та пологах, виплата втраченого заробітку у зв’язку із втратою непрацездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності та інших випадках, передбачених законодавством.

Для роботодавців легальні трудові відносини - це перш за все дотримання норм чинного трудового законодавства, належний рівень організації виробничого процесу,гарантія додержання трудової дисципліни найманих працівників, правомірне застосування заходів дисциплінарного впливу, законне відшкодування заподіяної матеріальної шкоди.

Звертаємо Вашу увагу, що з метою підвищення обізнаності населення про всі негативні наслідки неофіційного працевлаштування, Володимир-Волинська міськрайонна філія Волинського обласного центру зайнятості на постійній основі проводить семінари, круглі столи та інші заходи, присвячені питанню легальної зайнятості, де кожен бажаючий може отримати корисну для нього інформацію. 

За детальною інформацією звертайтесь у Володимир-Волинську міськрайонну філію Волинського обласного центру зайнятості, що знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вулиця Коперніка,5, а також заходьте на сторінку Володимир-Волинської міськрайонної філії у мережі Фейсбук.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024