У Володимирі-Волинському хочуть зменшити «тіньову зайнятість»

24 Вересня 2018, 13:15
У Володимирі-Волинському хочуть зменшити «тіньову зайнятість» 2738
У Володимирі-Волинському хочуть зменшити «тіньову зайнятість»

У Володимирі-Волинському підбили підсумки місячника легалізації трудових відносин з найманими працівниками, який тривав із 15 серпня по 15 вересня 2018 року.

Про це інформує прес-служба мерії.

Як пояснили ініціатори проведення місячника, його основне завдання – зменшити «тіньову зайнятість» шляхом проведення з роботодавцями та населенням інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо економічних, соціальних та етичних переваг отримання легальних доходів та легалізації зайнятості.

В ході проведених протягом місячника робочою групою з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення  рейдових обстежень 97 суб’єктів господарської діяльності  виявлено 9 працівників без трудових договорів і 3 працівників без реєстрації підприємця.

З роботодавцями проведені превентивні заходи з вимогою у 3-денний термін узаконити трудові відносини, на що роботодавці негайно відреагували.

Членами робочої групи проведено роз’яснювальну роботу із роботодавцями, їх  представникам та найманими працівниками, проведено ряд інформаційно-просвітницьких заходів щодо переваг легального працевлаштування, на яких розповсюджено 87 буклетів серед населення та наголошено про відповідальність за порушення законодавства про працю, а також рекомендовано вчинити дії щодо легалізації трудових відносин з найманими працівниками.


В результаті проведеного місячника за оперативними даними ОДПІ 19 фізичних осіб-підприємців узаконили трудові відносини із 23 найманими працівниками, 5 працівників зареєструвалися підприємцями, що дало щомісячне надходження до бюджету 32,3 тис.грн.


Роботодавцям нагадують, що легалізація заробітної плати – це надійний засіб залучення висококваліфікованих, порядних, не байдужих до майбутнього країни людей та ефективний спосіб боротьби із конкуренцією на ринку праці.

Також володимирчанам нагадують, що у даний час в місті, як і в державі, проводиться активна робота щодо реалізації повноважень, передбачених ст. 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Рішенням сесії міської ради в управління соціального захисту населення введена штатна посада інспектора праці, у повноваження якого входить здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань суб’єктів господарської діяльності та надання штрафних санкцій за порушення чинного законодавства про працю.

Так, згідно із ст. 265 Кодексу законів про працю України розмір штрафу за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) складає 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 році розмір штрафу  становить 111 690 грн).

До того ж, з метою детінізації зайнятості і доходів населення розпорядженням кабінету міністрів України від 05.09.2018 № 649-р передбачається з 5 жовтня 2018 року проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування спільних  комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Читайте також: У Володимирі працюють над наближенням випускників до першого робочого місця

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39