У Володимирі відкрилася виставка старовинної цегли

24 Вересня 2018, 18:18
У Володимирі відкрилася виставка старовинної цегли 2315
У Володимирі відкрилася виставка старовинної цегли

На минулому тижні у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація виставки старовинної цегли 12-19 ст. з фондів музею.

Про це йдеться на сторінці музею у Facebook.

Організатори виставки доводять, що цегла – це не лише будівельний матеріал, а предмет матеріальної культури людства, за допомогою якого можна вивчати минуле рідного краю. 

Археологічні розкопки підтверджують, що цегла використовувалася у будівництві вже у 4 тис. до н.е. (Стародавня Месопотамія, Вавилон тощо).

На виставці експонується цегла-плінфа 12 ст., яка використовувалася при будівництві Собору Успіння Пресвятої Богородиці у м. Володимирі-Волинському, середньовічна цегла 15-19ст., цегла 17-19 ст.

На окремих цеглинах зображено знак, який нагадує тризуб, а також помітні відбитки лап тварин і птахів.

Про історію Володимир-Волинського цегельного заводу розповів його колишній директор Микола Хільчук.

Микола Федорович, котрому минуло 87 років, розповів про те, як формується цегла і якою важкою і благородною є робота працівників цегельні.


Мешканка Володимира-Волинського Антоніна Солодуха показала стару світлину з родинного архіву, де зображений її прадід і повідала те, що він брав участь у будівництві церкви Св. Юрія у Володимирі.


З цікавістю слухали розповіді музейних працівників, Миколи Федоровича та Антоніни Володимирівни учні 7 класу міської гімназії ім. Олександра Цинкаловського разом з класним керівником Оленою Бондарук. 

Насамкінець Микола Хільчук побажав учням любити Україну і бути патріотами рідного краю.

Читайте також: Сотня митців, 800 творів, 5 тисяч квадратів, Або чому не можна пропустити відкриття музею сучасного мистецтва у Луцьку


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024