На Володимирщині стали платити більшу зарплатню

26 Вересня 2018, 17:34
В одному з міст Волині стали платити більшу зарплатню 3004
В одному з міст Волині стали платити більшу зарплатню

В управлінні соціального захисту кажуть, що з початку року у Володимир-Волинському районі помітне поступове підвищення рівня оплати праці.

Це стало відомо 25 вересня під час засідання колегії райдержадміністрації.

Зокрема, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Голюк зазначила, що з початку року у районі помітне поступове підвищення рівня оплати праці. Середня заробітна плата у першому півріччі поточного року склала 7740,39 грн, що у 4,2 рази вище показника прожиткового мінімуму для працездатного населення. У порівнянні до відповідного періоду 2017 року середній розмір заробітної плати в цілому по району збільшився на 36,4 %.

- Заробітна плата зросла у всіх галузях економіки району, а найбільше - у галузі промисловості – на 45 % і сільського господарства – 32,3 %. Традиційно найвищою була заробітна плата у поточному році у працівників галузі промисловості – 10383,04 гривень (ВАТ «Птахофабрика»), найнижчою – у галузі культури (відділ культури та туризму райдержадміністрації, Оваднівський, Зарічанський, Устилузький і Зимнівський будинки культури) – 3446,74 гривні. Низький рівень заробітної плати у галузі культури спостерігається постійно, але все ж у порівнянні до минулого року спостерігається поступове збільшення заробітної плати, в середньому на 14 %.

В усіх галузях економіки району заробітна плата постійно перевищує прожитковий мінімум для працездатного населення, - зазначила Наталія Орестівна. 

На контролі в управлінні, за словами доповідача, також перебуває дотримання строків виплати заробітної плати. У поточному році серед підприємств основного кола відсутня заборгованість по заробітній платі, випадків її виникнення не зафіксовано і серед усіх інших суб’єктів господарювання. Тому на засіданні районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат це питання у поточному році не розглядалося.

Постійно на засіданнях робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення розглядається і питання про дотримання мінімальних державних гарантій та підвищення рівня оплати праці найманих працівників.

- Протягом 2018 року проведено уже 8 засідань, на яких заслухано 43 керівника підприємств, зокрема тих, де середня заробітна плата буває нижчою за встановлену законодавством, - резюмувала начальник управління.

При цьому зазначила, що постійно проводиться аналіз причин низької заробітної плати на підприємствах, де заробітна плата найманих працівників нижча за встановлений розмір мінімальної заробітної плати, який свідчить про те, що на малих підприємствах високий відсоток працівників зайнятий не на повну норму робочого часу (50-75 %), і, як правило, не застосовується тарифна сітка для встановлення заробітної плати, не дотримано міжпосадових та міжкваліфікаційних співвідношень, не проводиться індексація заробітної плати.



Що стосується сільськогосподарських підприємств, які не входять в коло звітних, зокрема селянських фермерських господарств, то там в переважній більшості заробітна плата встановлена на рівні мінімальної, в окремих трохи вище. Також на рівень заробітної плати у галузі АПК суттєво впливає сезонний характер робіт. В окремі місяці її середній рівень не досягає розміру мінімальної заробітної плати у зв’язку з тим, що сільськогосподарські підприємства працюють в умовах неповної зайнятості.

Є, за інформацією Наталії Голюк, й інші причини: Зокрема, перебування працівника у звітному періоді на лікарняному чи у відпустці, прийняття чи звільнення з роботи, тобто не відпрацьована повна норма робочого часу. Проте, основною причиною є те, що здебільшого, всім без виключення працівникам, заробітна плата нараховується у мінімальному розмірі. В таких випадках можна припустити, що частину заробітної плати роботодавці видають поза обліком, не сплачуючи податків та інших страхових зборів. Хоча, згідно ст. 95 Кодексу законів про працю, мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану роботу.

- За рішеннями робочої групи керівникам підприємств, приватним підприємцям рекомендовано вживати вичерпних заходів по підвищенню рівня заробітної плати. Крім того, направлено лист до управління держпраці у Волинській області з проханням здійснити перевірку у тих суб’єктів підприємницької діяльності, керівники яких не з’являлися на засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, куди вони були запрошені для з’ясування причин низького рівня оплати праці та визначення шляхів їх усунення. Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про “тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії, - підвела підсумок Наталія Орестівна. 

Нагадаємо, суд визнав протиправною бездіяльність Міністерства фінансів, яке не дало коштів управлінню соцзахисту Володимира-Волинського на відшкодування пільг споживачам телекомунікаційних послуг.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024